NNF støtter op om forslag fra Moderaterne

Moderaterne vil begrænse eksporten af smågrise og indføre skrappere regler for dyretransporten i EU. Det støtter NFF op om, som samtidig kritiserer en lignende udspil fra EU-kommissionen.

Torsdag præsenterede regeringspartiet Moderaterne deres version af fremtidens grisetransport. Det indebærer transportture, der skal kortes ned fra maksimalt 24 til otte timer. Samtidig skal de landmænd, der vælger at få deres dyr slagtet i Danmark, have en økonomisk gevinst.

Det forslag vækker begejstring hos Fødevareforbundet NNF, som længe har forsøgt at trænge igennem med netop de budskaber. Det skriver NNF i en pressemeddelelse, hvor forbundsformand Ole Wehlast udtrykker sin begejstring. 

- Deres forslag kunne være skrevet på mit kontor, siger Ole Wehlast. 

Moderaternes ordfører for landbrug og fødevarer Charlotte Bagge præsenterede forslaget sammen med partiets spidskandidat til EU-Parlamentsvalget Stine Bosse i et interview med Avisen Danmark. Her introducerede de også idéen om at indføre en kontant belønning, til de landmænd der vælger at få deres grise slagtet i Danmark. 

- Det, synes jeg, er en rigtig god idé. Vi ved, at landmændene er forretningsfolk, der går efter, hvor pengene er. Det skal selvfølgelig også være rentabelt at lave grise til slagtning herhjemme, siger Ole Wehlast.

Eu skal stramme op

Moderaterne vil reducere rejsetiden for grise fra 24 til otte timer. Dermed går de et skridt længere en EU-parlamentet, der torsdag også kunne præsentere et udspil med forslag til nye regler for dyretransport. 

Her foreslår EU-kommissionen, at man reducerer rejsetiden for slagtedyr til maksimalt ni timer. Mens dyr der for eksempel skal køres til opfedning kan have en rejsetid på op til 21 timer, med en times pause hver tiende time. 

Det forslag mødes ikke med samme begejstring fra Ole Wehlast, som giver sit besyv i en kommentar på NNF's hjemmeside.  

- Problemet er, at grisene jo ikke ved, hvor de skal hen. De lider ikke mindre, fordi de bliver transporteret til opfedning i et andet land og ikke til et slagteri, skriver forbundsformanden som også kommer med en opsang til politikerne i Bruxelles. 

- Få strammet op. Det er første gang siden 2005, at EU kigger på reglerne for dyretransporter, så hvis vi ikke får taget opgøret nu, kan der desværre gå mange år, inden vi får muligheden igen. Forpas ikke denne chance, skriver Ole Wehlast.

/emt

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle