Familielandbruget: Ekstra støtte til små landbrug er rimelig og giver godt omdømme

Lone Andersen, formand for Familielandbruget, mener, at det er rimeligt at omfordele støtte til små landbrug, eftersom de store landbrug blandt andet presser landbrugets partnere til bedre priser. Derudover giver små landbrug erhvervet et godt omdømme, siger hun.

Landbruget i Danmark bliver nødt til at forholde sig til, at befolkningerne i Europa gerne så, at en større del af støtten går til de mindre landbrug.

Sådan er holdningen hos Familielandbrugets formand, Lone Andersen.

I forvejen har medlemslandene lov til at omfordele en del af støtten til mindre landbrug, men det har man i Danmark undladt. Også L&F er grundlæggende imod.

EU-Kommissionen har luftet ideen om fra 2021 at omfordele støtte fra store til små landbrug. Et af argumenterne er, at de 20 procent største landbrug får 80 procent af støtten.

”Det her viser, at det er nødvendigt, at vi tager diskussionen. Det er ikke sikkert, det går væk”, siger Lone Andersen.

Hun håber, at Sektionen for Større Jordbrug går med til at omfordele en mindre del af støtten – blot få procent – til mindre landbrug.

Små landbrug betaler mere i gebyr

”En af grundene til, at det er vigtigt, at vi får flyttet lidt af det, er, at storlandbrug presser priserne over for andelsselskaberne. Når jeg kommer af med min mælk til Arla, så får jeg mindre for min mælk end mine store kolleger, og når jeg køber foder, så betaler jeg mere end mine store kolleger. Der er en lang række engangs- og startgebyrer, der tit er akkurat de samme for alle. Det gør, at det er ganske rimeligt, at de mindre skal kompenseres. Det er jo også en konkurrenceforvridning, at der er denne prisforskel,” mener Lone Andersen.

Hun mener ikke, at alle gebyrer hos landbrugets leverandører og aftagere kan retfærdiggøres med, at det er dyrere pr. enhed at håndtere mindre kunder.

Også i forhold til omverdenen giver det mening at støtte mindre, landbrug mener hun:

”De mindre landbrug er jo også med til at skabe et godt omdømme, så jeg mener, at vi er afhængige af hinanden,” siger hun.

Frygter ikke bremse på strukturændringer

Større Jordbrug frygter, at en omfordeling af EU-støtten vil bremse en nødvendig strukturændring i landbruget.

”Jeg tror simpelthen ikke, at en omfordeling vil betyde noget for den strukturændring, der buldrer derudad. Man skal også tænke på, at der bliver mindre og mindre landbrugsstøtte at omfordele,” siger Lone Andersen.

Et andet argument mod omfordeling er, at det vil give arbejde til advokater, der skal hjælpe store jordbrug med at undgå at blive ramt af den mindre støtte. Det håber Lone Andersen dog ikke vil blive relevant.

Plads til diskussion i L&F

Overordnet set synes Lone Andersen, at det er fint, at der internt i Landbrug & Fødevarer er plads til diskussionen.

”Det skal der være plads til. Ellers har vi ingen berettigelse. Så ville vi tabe en masse medlemmer,” pointerer hun.

”Men det må ikke ske på bekostning af at splitte organisation ad,” siger hun.

Godt at bevare søjle 1

EU-Kommissionens forslag bevarer søjle et – altså arealstøtten. Det har en masse grønne organisationer ellers arbejdet på at afskaffe, så støtten fremadrettet kun er miljøstøtte og lignende tilskudsordninger.

Det går dog ikke at afskaffe arealstøtten i et hug, mener Lone Andersen. Det vil svække alle landbrug og dermed musklerne til også at gøre en indsats for natur, miljø og klima.

”Hvis man udsulter os, det kan jo være flere hundredtusinde kr. folk ville mangle, så er det et problem”, siger Lone Andersen.

Læs også Sektionen for Større Jordbrugs synspunkt: "Det er rent tyveri"

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle