Familielandbruget satte fingeraftryk

Lone Andersen pegede i sin beretning på en række af de fingeraftryk, som Familielandbruget har sat i årets løb.

Blandt dem er arbejdet for at lette generationsskiftet med »pantebrevsmodellen«, hvor det skal være muligt at genplacere ejendomsavancen i sin egen bedrift via sælgerpantebreve, uden at skatten skal betales straks. Forslaget er blevet en del af den pakke med tiltag, som L&F har foreslået regeringen.

Indsats for naturpleje

Familielandbruget og L&F har også arbejdet med NaturErhvervstyrelsen og Naturstyrelsen om at gøre det mere attraktivt at lave naturpleje.

Resultatet blev bl.a. et katalog over 20 veje, som kan gøre det mere attraktivt at lave naturpleje. Noget nåede at blive udrullet i forbindelse med årets ansøgning om landbrugsstøtte og landdistriktsstøtte. Det gav højere tilskud til afgræsning af arealer, mere fleksibilitet i reglerne og lempede sanktioner. Resultatet udeblev ikke: Rekordstor søgning - men alt for få midler.

»Selvom der er sket meget, er der slet ikke afsat midler nok til området. Vi kan kun appellere til, at tilskudsmulighederne forbedres,« sagde Lone Andersen.

Omlægningstjek en succes

Mange har også taget godt imod det omlægningstjek, som DLBR og Seges har etableret i år for konventionelle landmænd, som overvejer økologi.

»For en lille bedrift kan en omlægning til økologi give en hverdag, der er mindre tung rent administrativt, hvilket er en stor fordel for os, som næsten står for det hele selv,« pointerede Lone Andersen.

Forskelsbehandling i fokus

I det kommende år vil Familielandbruget sætte fokus på de skæve betingelser mellem store og små bedrifter.

Blandt eksemplerne er landdistriktsmidlerne, hvor det er sværere at få del i puljerne med midler som lille landmand, selvom alle landmænd indbetaler samme procentdel til området.

»En måde at rette op på denne ulighed kunne være indførelsen af en omfordelingspræmie. Det bruger man i andre lande som Tyskland og Frankrig. Vores forslag er, at man omfordeler 5 pct. for alle og tildeler det til de første 60 hektar,« sagde Lone Andersen.

Skævhed i andelsselskaber

Lone Andersen understregede, at kampen for at bekæmpe forskelsbehandling af store og små også skal føres i landbrugets egne andelsselskaber.

»Det er vigtigt, vi sørger for at få stemt de folk ind, som deler vores holdning,« sagde hun.

Bindestalde er gode nok

Og så vil Familielandbruget arbejde hårdt på at få ændret den planlagte udfasning af bindestalde i 2022.

»Sundheden er lige så god i bindestalde som i løsdriftsstalde. Dødeligheden er lavere, og hele 90 pct. af køerne kommer på græs.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle