Fanger hos Fødevarestyrelsen bortvist efter hårdhændet aflivning af mink

Der er kun sket ganske få fejl i Fødevarestyrelsens arbejde med aflivning af mink, forklarede fødevareministeren på samråd torsdag.

Der har i alt været 13 tilbagemeldinger om problemer med aflivning af mink, da Fødevarestyrelsen i oktober og november stod for aflivning af coronasmittede pelsdyr.

I de fleste tilfælde var der tale om tekniske problemer med aflivningsvognene, hvilket betød, at mink kom i klemme i ét tilfælde, og at der var levende mink blandt de døde i yderligere ét tilfælde.

Derudover er en enkelt af Fødevarestyrelsens fangere blevet bortvist efter for hårdhændet håndtering af aflivningen. 

Det forklarede fødevareminister Rasmus Prehn (S) på et samråd torsdag.

"Det er relativt få, men alvorlige fejl, som alle er forbundet med en teknisk vanskelighed", sagde ministeren og fortsatte:

"Jeg fejer ikke det her hen som ingenting. Hele tilgangen hos Fødevarestyrelsen har været, at fejl skal undgås, men sker det alligevel, skal vi lære af det og rette op på det. I det tilfælde, hvor en fanger har været for hårdhændet, har der været en klar konsekvens ved forkert håndtering, da vedkommende blev bortvist".

politianmeldelser

Anledningen til samrådet var, at der under aflivningen dukkede videoer op med mink, der blev klemt i en aflivningskasse samt en video af en levende mink blandt døde på et forbrændingsanlæg.

Især førstnævnte udløste politianmeldelser fra en række dyrlæger samt Dyrenes Beskyttelse, der var rystet over optagelserne af de klemte mink.

Konservatives Per Larsen, der havde indkaldt til samråd, kritiserede også styrelsen på torsdagens samråd.

"Når levende dyr bliver klemt eller brændt ihjel, så er det så forfærdeligt. Derfor vil jeg gerne vide, om der er blevet fulgt op på det her i Fødevarestyrelsen og har man sat noget i gang for at finde ud af, om der skal placeres et ansvar", spurgte ordføreren minister Rasmus Prehn.

Her henholdt fødevareministeren sig til, at fejlene var sket på grund af de tekniske problemer, og at det ikke ville være rimeligt at hænge nogen op for de fejl.

"De her mennesker, der har stillet sig selv til rådighed, har riskeret helbred. Der tror jeg ikke, at det er passende at komme efter dem med kritik eller andet. De har arbejdet under vanskelige forhold, og der har været fejl på de her kasser. Det kan vi ikke kritisere folk for", sagde ministeren og fortsatte:

"Det er ganske, ganske få fejl, der er sket, og fordi der er en teknisk fejl på en aflivningskasse, så skal det korrigeres, beklages, og det skal ikke ske igen. Det er sund fornuft".

kan man lære af det

Dansk Folkepartis Rene Christensen deltog ligeledes i samrådet, og han ville vide, om Fødevarestyrelsen nu går sit beredskab igennem og forbereder sig på lignende situationer i fremtiden.

"Vi kan komme til at stå i en lignende situation med svinepest, kogalskab eller andet, og der skal styrelsen ikke stå i en situation igen, hvor man ikke har kapacitet og viden nok til at løse den her opgave", sagde han.

Til det svarede ministeren:

"Fødevarestyrelsen vil gå beredskabet efter med en tættekam og vurdere, hvordan vi kan få et bedre setup", lød svaret fra Rasmus Prehn.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle