Fantastisk forårsarbejde på Gyvelgården: "Traktorerne kan holde fri i påsken"

På Gyvelgården i Skærbæk kan maskinerne få en påske-pause. For forårsarbejdet er gået fantastisk godt i år, og Søren Bonde Møller og resten af gården har allerede sået de første 120 ha.

I år har været noget af et atypisk forår for holdet på Gyvelgården.

For på den økologiske mælkebedrift vest for Skærbæk i det sønderjyske har man rimlig lav jord - våd jord. Og man går derfor ofte og venter på, at det tørrer ind og bliver klar til såning. Men i år så jorden allerede fin ud sidst i februar, og Søren Bonde Møller, der er driftsleder på gården, startede allerede der med at køre gylle ud til slæt- og afgræsningsmarker.

Nu er gården i hus med såningen på de første 120 ha.

"Indtil videre er det gået fantastisk. Vi har sået hestebønner, havre, byg og rug til afgræsning", siger Søren Bonde Møller til landbrugsavisen.dk, mens hans sidder i traktoren og får sået det sidste.

Det drilske vand

På Gyvelgården driver man i alt 290 ha. Ud over de nysåede marker har de også 50 ha vintersæd og resten i græs, fortæller Søren Bonde Møller. Han driver mælkeproduktionen med 180 jersey-køer sammen med sin far.

Midt i såningsarbejdet blev Danmark dog ramt af en meget våd marts.

"Vi blev pludselig bremset af al den vand, der kom. Så troede man lige, at det blev rigtig tørt, men så blev det vådt", siger driftslederen, der kan berette om at flere markoverkørsler, der var oversvømmede.

"Det er præcis en måned siden, jeg har lige snakket med drengene om det i går".

Selvom Søren Bonde Møller helst ikke vil være af det, ligger tørken fra sidste sommer dog lidt i baghovedet, og gården kigger på, om de bliver nødt til at starte vandingen efter påske. For at de er så tidligt færdige med det meste af såningen betyder, at jorden er tør: 

"I et normalår har vi stadig enkelte høje marker, og må fikse de der er klar et sted af gangen. Det giver en del omspænding, når vi skal plove og så en mark, når dem er klar. I år er det blevet tørt nok til, at vi kunne starte fra den ene ende af og så flere marker efter hinanden og holde såmaskinen igang", siger Søren Bonde Møller, der også har planer om at sætte køerne på græs fredag.

Påske-pause til traktoren

Nu mangler Gyvelgården kun de sidste 25 ha majs.

"Vejrudsigen er fin nu her. Men som økologer har vi skulle være sikre på, at jordtemperaturen siger minimum 8 grader, før vi begynder at så. Den sidste melding vi fik sagde 6,5, så det er første gang i i længe, vi kan lade traktoren holde påskeferie", siger Søren Bonde Møller.

Han plejer altid at have godt travlt i påsken for at nå såningen. Søren Bonde Møller kan endda huske tilbage fra folkeskoletiden, at når man havde fri fra skole i påsken, så var det hjem og køre traktor.

"Det er lidt sjovt. Falder påsken i marts, har vi haft travlt, og falder påsken i april, har vi travlt. Vi har altid haft en del arbejde i påsken, men i år har vi kunnet nå en masse ting inden", siger han.

Driftslederen sigter efter at ensilere første slæt græs omkring den 15. maj.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle