Far og søn levede af at lave minkbure: Banken har givet os til sommer, så går vi konkurs

Bent Kallerup ejer med sin søn KK Began Service, der hev over 96 procent af sin omsætning hjem på at sælge minkbure og andet inventar til minkfarmene. Nu er firmaet truet af konkurs, fordi den danske minkbranche er lukket ned.

Ligesom så mange andre, går Bent Kallerup fra Lemvig-området og venter.

Han venter på at regeringen og resten af Folketinget får taget stilling til, hvilken og hvornår minkavlerne og resten af minkbranchens følgeerhverv får erstatning. 

"Det afhænger af staten, om vi stadig er her efter sommerferien eller ikke", siger han. 

Han ejer sammen med sin søn KK Began Service, der laver minkbure, ruser og fodertråd og andre produkter af trådnet til minkbranchen. Firmaet laver også opgaver inden for renovering og nybyg på minkfarme og har haft stor succes med fluebekæmpelse og en speciel vandventil til minkhvalpene.

Ved siden af har de også lavet en smule andet entreprenørarbejde.

"Hvis man kun tager den del af vores omsætning, der er minkrelateret, så er det 96,5 procent i gennemsnit over de sidste tre år. Så det er mink hele firmaet er bygget op omkring, og derfor er vi meget belastet af at minkbranchen nu er lukket. Hvis ikke vi får hjælp, så går vi fallit", siger Bent Kallerup.

sommer er deadline

Bent Kallerup og hans søn er de eneste tilbageværende i firmaet. De 11 ansatte er alle blevet sagt op, og firmaet lagt så meget i dvale, som det kan lade sig gøre.  

"Vi har lige gjort op, at vi har varer på vores lager og minkrelaterede maskiner og forme for 4,1 millioner kroner. Det er klart, det kan vi ikke forrente", siger Bent Kallerup, der faktisk kun har ros til overs for sin bank.

"Banken har rost os for hurtigt at have skåret alle omkostninger ind til benet, og at vi prøver at omstille os. De har givet os indtil sommer. Hvis vi bliver gældfrie, hvis vi får dækket de mink-ting vi har liggende, som nu er værdiløse, så skal vi nok klare os", siger han og fortsætter:

"Det hele afhænger af, hvordan staten går ind og hjælper os. Indtil nu har vi overhovedet intet hørt ud over, at de siger, vi nok skal få noget, men ikke noget om hvordan det bliver regnet ud, og hvad de tæller med".

For varerne, der ligger og sygner hen på lageret er der ikke meget håb for.

"Vi kan måske sælge noget af trådnettet til nogle tømrer, men at sælge fem ruller tråd om året, det er ikke noget, der batter noget", siger han.

Ingen pessimist

Bent Kallerup startede firmaet KK Service op for omkring13 år siden. Han startede ud med fluebekæmpelse på minkfarme, hvorefter han også begyndte at lave både større og mindre byggeprojekter på farmene. Siden er forretningen vokset sig større og i november 2016 opkøbte Bent Kallerup og hans søn, der var trådt ind i firmaet, det daværende Began Tråd, der lavede minkbure.

"Vi havde også stor succes med vores fluebekæmpelse. Vi bekæmpede fluer på 60-70 farme. Vi har selv udviklet et system til det, ligesom vi har udviklet og fået lavet forme til en vandventil til minkhvalpene. Men det er der jo ingen, der skal bruge, når de ingen mink har", siger Bent Kallerup.

Han synes, det er usmageligt, at hele minkbranchen skal gå så længe og vente på svar. Samtidig prøver han at tage den usikre tid med bedst mulige humør.

"Jeg er ikke den fødte pessimist, så jeg tror og håber på, at der kommer nogle penge, der vil gøre den skade op, som de (regeringen red.) har lavet, og så må vi finde ud af at komme videre med noget andet".

"Det bliver jo nok nogle småopgaver rundt omkring, men det tager tid at bygge sådan noget op", siger Bent Kallerup.

Han understreger, at der er mange, der har det værre end ham, og raser især på minkavlernes vegne.

"Lige da vi fik beskeden den 4. november, havde man da nogle nætter, hvor man ikke kunne sove, men livet går videre. Så længe vi har vores helbred skal livet nok gå videre", siger og mener Bent Kallerup.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle