Faresti fra showroom bliver videreudviklet hos vestjysk producent

På Mogensgaard ved Ringkøbing blev der i forsommeren indsat ti stier fra et østrigsk firma. Seges Svineproduktion videreudvikler på stien, der har klaret sig godt i showroomet for farestier til løsgående søer.

Testen af ti forskellige farestier i Seges-showroomet hos svineproducent Jacob Justesen ved Brædstrup er for længst skrevet og afrapporteret, men arbejdet med at videreudviklet rammerne for fremtidens farestier til løsgående stier fortsætter på fuld kraft.

"Den østrigske Wing-sti, som var med i showroomet, synes vi så interessant ud, og derfor er vi glade for, at Mogensgaard har givet os mulighed for at arbejde videre med denne sti, som adskiller sig fra de stier, som er set på det danske marked indtil videre", fortæller Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker hos Seges Svineproduktion.

Overvejer at samle to sohold til et

Hun bemærker, at den nye husdyrlovning og miljømæssige forhold giver udfordringer for farestier til løsgående søer, fordi miljøbelastningen beregnes ud fra produktionsarealet og den reelle ammoniakfordampning ikke kendes.

Hun uddyber:

"I showroomet målte vi gødningsadfærd på flere stityper og kunne i Wing-stien måle, at 90 procent af gødningen var i en tredjedel af stien", siger hun om nogle af de observationer af stien, der førte til, at hun i dag arbejder videre med stien i regi af et projekt.

Det kombineret med, at der på svineejendommen Mogensgaard med Asger Krogsgaard ved rorpinden er overvejelser om engang i fremtiden at samle to sohold på 1.100 og 600 søer til et og bygge ny farestald har ført til, at Seges Svineproduktion har fået adgang til en mindre del af en farestaldssektion og indsat ti farestier til løsgående søer på bedriften.

Seges Svineproduktion forventer, at besætningens daglige registreringer af forhold af betydning for stiens funktion samt besætningens erfaring med produktivitet i stierne, vil være værdifuldt input til beslutningsgrundlag for besætningsejerne, der overvejer farestier til løse søer.

Med i bedriften om fem år

For 25-årige Mogens Krogsgaard, søn af Asger Krogsgaard, er arbejdet med stien værdifuldt, fordi det giver et godt indblik i, om det er løsdrift og eventuelt den østrigske sti, der skal satses på, hvis der på et tidspunkt bliver besluttet at gå videre med en satsning på løsgående søer.

"Det er nødvendigt at få noget viden om brugen af stitypen og indretningen, hvis man skal bygge en ny farestald", siger Mogens Krogsgaard, der ikke er en del af den daglige drift på ejendommen, men forventer at blive det i løbet af de kommende fem år.

Faktaboks

Facts om stiprojektet

  • Hvad: Seges Svineproduktion videreudvikler blandt andet en sti til løsgående søer, som det østrigske firma Stewa har udviklet. Stien var en af ti, der var med i Seges-showroomet, der er lukket ned.
  • Hvordan: Videreudviklingen består bl.a. i at reducere mængden af stål, der er i stien. Desuden arbejdes med at lægge en særlig gummibelægning i bunden af stien for at gøre rengøringen nemmere og modvirke knæskader på pattegrisene, som der blev konstateret en del af ved flere af stityperne i showroomet.
  • Hvor: Ti stier blev indrettet og installeret på Mogensgaard ved Ringkøbing i uge 21/22. Der er tre forskellige indretninger af stitypen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle