Farvel til juvelen, der endte som en møllesten: Tulip-salg gennemført i Storbritannien

Smertensbarnet Tulip Ltd. er nu endeligt solgt, melder Danish Crown.

Den tidligere kronjuvel og stærkt indtjenende britiske forretning, der endte med at blive et årelangt problem for Danish Crown, er nu endeligt afhændet.

Det oplyser slagterikoncernen tirsdag i en pressemeddelse.

Aftalen om, at PIlgrim's Pride Corporation, en del af den brasilianske JBS-koncern, skulle overtage Tulip Ltd, kom på plads i august, men har afventet myndighedernes godkendelse.

Den er altså på plads nu, og amerikanerne kan dermed overtage i alt 12 fabrikker med tilsammen ca. 6000 medarbejdere i Storbritannien.

"Med salget af Tulip Ltd effektueret kan vi nu koncentrere os fuldt og helt om at udvikle Danish Crowns fortsættende forretning til gavn for Danish Crowns ejere, de danske landmænd", udtaler Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown.

Juvelen, der mistede sin glans

Dermed slutter en flere år lang kamp for at genoprette store økonomiske udfordringer i det britiske for Danish Crowns topfolk og bestyrelse. Det skete vel at mærke i et selskab, der gennem mange år ellers havde været kendt som et yderst velindtjenende aktiv for koncernen.

Problemerne dukkede op, lige da adm. direktør Jais Valeur for tre år siden havde overtaget direktørposten.

I første omgang førte det til en genopretningsplan med fyringer på topplan, omstruktureringer og en lang række ændringer i forretningen.

Men den følgende Brexit og følgende dalende tillid blandt forbrugere samt intensiveret konkurrence mellem supermarkedskæder, samt opdagelsen af endnu dybereliggende problemer førte til, at der måtte tage fat igen med endnu hårdere midler.

Samtidig fortsatte tabene. De har nu for længst rundet de 2 mia. kroner for de danske svineproducenter.

Sideløbende med arbejdet på at genoprette forretningen, har Danish Crown siden starten af sommeren ført forhandlinger med de amerikanske købere. Bestyrelsesformand Erik Bredholt lagde i forbindelse med offentliggørelse af salgsaftalen ikke skjul på, at det ikke havde været en let beslutning at sælge.

Valget stod imidlertid imellem, om man skulle investere et milliardbeløb i at rette selskabet op, eller om man hellere skulle sælge.

Endeligt tab endnu ikke kendt

Pilgrim’s Pride Corporation har nu betalt cirka 2,4 milliarder kroner for Tulip Ltd.

Salgsprisen betyder, at Danish Crown må tage en nedskrivning på goodwill på selskabet på 500 mio. kr. Dertil kommer en endnu ikke offentliggjort driftsunderskud på selskabet for det netop afsluttede regnskabsår.

Selv om salget først sker her midt i oktober, dateres det med virkning fra 1. oktober - så det passer med, at Danish Crown kan tage det sidste tab med i sine regnskabsbøger for det netop afsluttede regnskabsår 18/19. Det har adm. direktør Jais Valeur tidligere oplyst til landbrugsavisen.dk.

Beholder forretning for milliarder

Danish Crowns aktiviteter i Storbritannien har i mange år været opdelt i to forretninger. Tulip Limited stod for salget til detailhandlen, mens Danish Crown UK har haft ansvaret for afsætningen af danske råvarer til den britiske forædlingsindustri, herunder til Tulip Ltd.

Danish Crown UK’s forretning bliver ikke påvirket af salget af Tulip Ltd, så forudsætningerne for Danish Crowns samlede eksport af dansk grisekød er uændrede, melder slagteriselskabet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle