Fede mejeriprodukter kædes sammen med sænket dødelighed

Men flere studier skal vise det samme, før det kan anbefales at indtage meget mælk, yoghurt og ost med høje fedtprocenter, understreger forskere.

Et nyt, stort befolkningsstudie viser, at der kan være en sammenhæng mellem et højt indtag af mejeriprodukter og en lavere risiko for hjertekarsygdomme og tidlig død.

Det skriver Videnskab.dk.

En dansk forsker er dog tilbageholdende med at erklære sig enig i studiets konklusion:

"Det er et stort studie, og det stemmer meget godt overens med, hvad den øvrige forskning viser. Det nye er, at det ifølge studiet også gælder de fede mejeriprodukter. Jeg mener dog, det vil kræve flere, store undersøgelser, før vi kan konkludere det", siger Kjeld Hermansen, der er klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin - Diabetes og Hormonsygdomme på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

få mejeriprodukter - højere dødelighed

Studiet, der netop er udkommet i det anerkendte tidsskrift The Lancet, har fulgt indtaget af mejeriprodukter hos 136.385 mennesker i 21 forskellige lande.

I perioden mellem 1. januar 2003 til 14. juli 2018, hvor undersøgelsen foregik, var der 6.796 dødsfald og 5.855 tilfælde af alvorlige hændelser relateret til hjertekarsygdomme hos forsøgsdeltagerne.

Og her viste det sig altså, at de personer, der spiste eller drak mange mejeriprodukter, fik færre hjertekarsygdomme og havde en lavere dødelighed end de personer, der fik få eller ingen mejeriprodukter.

Tidligere landmand: Landbruget på vej ind i blindgyde 16. september · 08:53

På grund af studiets design kan forskerne dog kun se en korrelation – dermed kan de ikke være sikre på, om det virkelig var mejeriprodukterne i sig selv, der gav den positive effekt.

motion og livsstil ikke regnet med

Forskerne har spurgt personerne i undersøgelsen om deres kostvaner ved starten af forsøget og efter i gennemsnit 9 år fulgt op på, om de adspurgte døde eller fik hjertekarsygdomme.

Deltagerne blev opdelt i fire kategorier. De, der spiste: 

1. Ingen mejeriprodukter
2. Under en portion om dagen
3. 1-2 portioner om dagen
4. Over 2 portioner om dagen

Blandt dem, der ikke spiste mejeriprodukter, var dødeligheden 5,4 procent, mens dødeligheden var 3,4 procent i gruppen, der spiste flest mejeriprodukter.

Samtidig var forekomsten af hjertekarsygdomme 4,9 procent i gruppen, der ikke spiste mejeriprodukter, mens den var 3,5 procent i gruppen, der spiste flest mejeriprodukter.

"Men der er for eksempel ikke taget højde for, om de her mennesker dyrker mere motion, eller om der kan være andre årsager, som spiller ind", fortæller Kjeld Hermansen til Videnskab.dk.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu