Fem jyske landbokvinder drønede til Folkemøde efter inspiration

Nysgerrighed og iver efter at lære fra sig om madspild fik fem landbokvinder til at rejse til Bornholm med kogeplader og gode ideer i baggen.

Fem landbokvinder fra Jylland er indlogeret privat hos en bornholmsk landhusmor. Der er søstersolidaritet for alle pengene, mens kvinder fra Familielandbrugets familieudvalg er på Folkemøde.

Ifølge formand Inger Skamriis, handler deltagelsen i Folkemødet om, at de er nysgerrige og søger inspiration bl.a. om FN’s verdensmål. De skal trods alt konstant finde på nye aktiviteter for Familielandbrugets medlemmer.

”Men vi synes også, det er hyggeligt at være af sted på den måde sammen”, siger hun.

Samtidig holder de events hos Bornholms Landbrug om madspild for at inspirere til at undgå dette – og det understøtter jo også verdensmålene.

”Vi synes, det er en skam, hvis det vores mænd producerer, går til spilde. Når vi sender en gris på slagteriet, håber vi jo at så meget som muligt bliver spist og ikke smidt i skraldespanden. Det ville jo være spildt arbejde”, siger hun.

Inger Skamriis og Annette Thomsen optræder nærmest som TV-kokke, der tryller slatne grønsager og gammelt brød om til lækre retter, som virker absolut friske.

”Der er en generation, der ikke har haft så meget hjemkundskab, vi mangler oplæring af den nye generation”, forklarer Inger Skamriis, der selv er økonoma og mener at god gammel husmorviden er ved at gå tabt.

Tilhørerne er andre nysgerrige folk, ikke blot dem, som skal lære noget, også folk, der vil dele deres erfaringer.

”Du kan blande 10 procent gammelt brød i det nye. Broccolistokke kan skæres i stave, de smager sødt", lyder et par råd fra teltet.

”Brug næsen og øjnene. Hvis det ikke lugter eller er muggent, så kan det bruges. Varm brødet og svits grønsagerne. Læg slatne grønsager i vand, så bliver de spændstige igen”, fortæller Inger Skamriis tilhørerne i en dialog med Annette Thomsen, mens en af de øvrige landbokvinder flittigt deler smagsprøver ud.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle