Femdobling af biogas på 10 år

Produktionen af biogas er vokset fra 4,4 PJ i 2012 til 14 PJ i dag og forventes at være 21 PJ i 2023.

Produktionen af biogas boomer, og Energistyrelsens fremskrivning af produktionen, som offentliggøres inden længe, viser et boom, der er større end hidtil ventet. Ifølge denne fremskrivning vil der være tale om næsten en femdobling af produktionen fra 2012 og frem mod 2023.

Ifølge den seneste fremskrivning af biogasproduktionen var produktionen i 2012, hvor et energiforlig satte fut i væksten, 4,4 PJ. Det ville forventeligt stige til 17,6 PJ i 2023. Men den nye fremskrivning lyder 21 PJ i 2023, ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Det er 15 procent mere end i den tidligere fremskrivning.

I år når produktionen op på 14 PJ. Med forventningen om 21 PJ i 2023 vil der være tale om en vækst på 50 procent i forhold til det nuværende niveau.

Kræver gode konkurrencevilkår

Ifølge Bruno Sander Nielsen, faglig direktør i Biogasbranchen, er det godt, at der er så mange, der har mod på at etablere biogasanlæg. Samtidig understreger han, at det kun kommer til at ske, hvis det kan betale sig.

»Vi må håbe, at politikerne fastlægger rammevilkår, så det bliver muligt«, siger han.

Væksten i biogasproduktionen efter energiforliget i 2012 byggede på, at landbruget både kunne trække på anlægstilskud fra tidligere ordninger og et større driftstilskud. Nu er det slut med anlægstilskud, og det, at driftstilskuddet automatisk falder hvert år, afspejler, at biogasanlæggene skal effektivisere voldsomt.

»Fremover skal alene driften sikre, at regnestykket hænger sammen. Altså skal tilskuddet ikke være mindre end i dag, hvis væksten skal fortsætte, når energiforliget er skruet sammen«, siger han.

Kritiske røster

Fremskrivningen har været ventet med spænding, fordi der er et nyt energiforlig i støbeskeen, som sætter rammerne og tilskudsmulighederne for biogassen. Det ventes at falde på plads inden sommerferien. Desuden blev der kort før påske fra flere sider sat fokus på, at en fjerdedel af al støtte til vedvarende energi går til biogas, mens kun 10 procent af den grønne energi i Danmark er biogas. Biogas er med andre ord dyrere energi end sol- og vindenergi.

Ifølge Berlingske mener Dansk Folkeparti og Radikale, at støtten til biogas skal ned. Det har tilsyneladende ikke gjort ambitionerne om vækst i biogasproduktionen mindre ambitiøse.

Når der har været politisk vilje til det høje tilskud hidtil, skyldes det, at biogas leverer på flere dagsordener. Ikke kun energi- og miljø, men også klimadagsordenen, hvor Danmark har forpligtelser i forhold til EU.

Det er især biogas opgraderet til naturgasnettet, der er i vækst. Den udgør i dag cirka halvdelen af biogasproduktionen. Biogas til proces og transport ventes også at vækste kraftigt, men fra et beskedent niveau på under 10 procent af den samlede produktion.

Faktaboks

Biogassens fordele

  • Fordelene ved biogas er bl.a., at det sikrer en bedre udnyttelse af næringsstoffer i husdyrgødningen, og samtidig reducerer det udledningen af klimagasser fra landbruget.
  • Desuden kan man recirkulere næringsstoffer fra byerne, når der indgår kildesorteret husholdningsaffald i den biomasse, der kommer i biogasanlæggene.
  • Derudover kan man bruge biogasanlæg til at fordele fosforgødningen bedre på de danske marker. Et ganske aktuelt problem efter, at der i nogle områder er indført skærpede fosforlofter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle