Femte ’danske’ farm ramt af svinepest

10.000 svin slås ned på farm, hvor danskere feder svin op.

I Rumænien blev der i sidste uge konstateret svinepest på en farm, hvor et dansk aktielandbrug feder svin op. Farmen ligger i det sydøstlige hjørne af landet i amtet Braila, der er et af de områder i Rumænien, der er hårdest ramt af afrikansk svinepest.

Der er tale om lejede stalde med 10.000 svin i byen Ianca, hvor DCH International A/S feder smågrise op til slagtning, fortæller Torben Svejgaard, der er formand for DCH International.

Udbruddet i er det femte på et danskejet landbrug i udlandet nogensinde. På andre danskejede landbrug har der tidligere været to udbrud i Rusland og to i Litauen.

Mistanken om det nye tilfælde i Rumænien opstod tirsdag eftermiddag i sidste uge. Allerede dagen efter om aftenen blev sygdommen endeligt bekræftet af de rumænske myndigheder.

Sagen er så ny, at smittekilden endnu er ukendt. De lokale myndigheder har taget over, og de står blandt andet for nedslagning af besætningen.

Frygter ikke flere udbrud

Torben Svejgaard er ikke bange for, at der nu skal komme en bølge af afrikansk svinepest på DCHs ni egne sites med svineproduktion i Rumænien, heller ikke selv om der kun er 40 km fra det ramte landbrug til et af DCHs helt store sites med 5.000 søer.

»Vi er ikke urolige. Udbruddet i sidste uge er på en farm, vi har lejet, hvor vi ikke har investeret i det samme høje niveau af biosikkerhed som på vores egne farme. For det første, fordi vi ikke ejer dem, og for det andet, fordi de er så små, at omkostningen pr. svin ikke ville stå i et fornuftigt forhold til risikoen«.

»En farm skal have en vis størrelse, før vi rykker ud med hele pakken af beskyttelsesforanstaltninger. Ellers bliver det for dyrt«, siger Torben Svejgaard.

Brugt over fire mio. kr.

I år har DCH investeret cirka fire mio. kr. i biosikkerhed på farmene i Rumænien. Inkl. investeringer de foregående år har DCH derfor samlet set investeret et betydeligt beløb i biosikkerhed, oplyser adm. direktør Lars V. Drescher, DCH International.

På DCHs egne farme omfatter biosikkerheden en lang række tiltag som insektnet for alle luftindtag, dobbelt hegn omkring bygningerne, dobbelt sluse, hvor alle medarbejdere fjerner alle former for smykker, bader, skifter briller og tøj. Desuden skal de desinficere hænderne to gange og gennem en sluse, der ikke åbner, hvis ikke hænderne er sterile, og hverken mobiltelefoner eller cigaretter må tages med ind på farmene.

Ingen bud på udgiften

På nuværende tidspunkt vil ingen fra DCH komme med et bud på, hvor meget udgifterne og tabet i forbindelse med sidste uges udbrud løber op i.

DCH International ejes af 98 aktionærer, hvoraf de cirka 75 er landmænd eller forhenværende landmand.

For to måneder siden blev Rumæniens største og Europas formentlig næststørste svineproduktion også ramt af afrikansk svinepest. Alle godt 135.000 svin blev slået ned på farmen, der ligger i Gropeni cirka 80 km fra DCHs to store farme med søer og slagtesvin.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle