Fester og messer forsvandt - men slot voksede vildt på grønt og mælk

Gram Slot fik i 2020 det bedste resultat i fem år - og fortsætter den hastige vækst. Nu har selskabet over 300 hektar med grønt og kartofler.

Coronapandemien sendte både en del af Gram Slots aktiviteter på lavblus - og satte højtryk på andre.

Det alsidige selskab, der nemlig både producerer mælk og grønt til Rema1000-kæden og arrangerer messer og fester i godsets bygninger, måtte nemlig både indkassere med- og modvind af orkanstyrke sidste år.

Ser man på regnskabet, endte 2020 dog i hidtil uset flyvehøjde. 122,2 mio. kr. i omsætning, og dermed endnu en fortsættelse af den markante vækstrejse, som selskabet under ledelse af Svend Brodersen har haft de seneste år.

For bare fem år siden lød omsætningen på 71,5 mio. kr. og er vokset hvert år siden.

Også på bundlinjen var der rekorder. 6,3 mio. kr. ligger der tilbage efter skat; det er også det bedste i fem år.

"Det har på mange måder været et anderledes år præget af Covid-19. Vores udadvendte aktiviteter på slottet (hotel, restaurant og events) har været underlagt restriktioner i store dele af 2020 og omsætningen er stort set halveret i forhold til 2019", bemærker Svend Brodersen i regnskabets ledelsesberetning.

"Modsat har det været for landbruget og fødevareforædlingen, hvor produkterne afsættes gennem Rema1000, der har oplevet en betydelig omsætningsstigning, der mere end opvejer det tabte på slotsaktiviteterne".

Gram Slot har en særlig forretningsmodel, hvor Rema1000 ejer knap halvdelen af slottet og aftager alle produkter, herunder både økologisk mælk og grøntsager. Det betyder, at Gram Slot producerer målrettet efter, hvad der efterspørges af kunderne i kædens butikker.

Slottet driver mere end 2500 hektar, heraf bliver en stadig større del grøntsagsproduktion. Slottet omtaler selv i ledelsesberetningen, at over 300 hektar nu er kartofler og grøntsager. 

"Vi dyrkede i 2020 knap 15 procent af samtlige økologiske kartofler i Danmark", lyder det.

Ifølge CHR-registret tæller Gram Slots malkekvægsbesætning nu over 1000 malkekøer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle