Efteråret 2019 er på vej til at blive rekordvådt. I Vestjylland faldt der tirsdag 32,6 mm regn, og det har igen gjort markerne godt våde, fortæller planterådgiver.
Det vådeste efterår i Danmark var i 1967, hvor der faldt 327 mm regn fra september til november. I 2019 er der derfor ikke langt op til rekorderne, da de meget våde dage i september og oktober har bragt regnmængden i år godt deropad.
I 2019 er der fra 1. september og til onsdag eftermiddag faldet i gennemsnit 299,1 mm regn i Danmark ifølge DMI.
Især tirsdag var præget af meget nedbør, der både faldt som vand og hagl i Vestjylland. Lige nord for Esbjerg fik de tirsdag 32,6 mm regn.
"Mellem Ringkøbing og Esbjerg er der faldet ret meget regn", siger klimatolog hos DMI Mikael Scharling, der kalder det et ret begrænset område.
Udbyttetoppen pillet af afgrøderne
Planterådgiver hos Sagro Finn Poulsen så selv, hvordan det væltede ned i Esbjerg-området:
"Det blev helt mørkt midt på dagen. Regnen i går skal jo ses i forlængelse af alt det andet vand, vi har fået, alle søer på markerne er i hvert fald fulde igen, og vi fik hagl ved Bramming", siger Finn Poulsen.
Han fortæller, at de stadigt mere våde marker vil få svingende betydning for landbrugsafgrøderne.
Selvom der står noget majs tilbage på markerne, omkring 5 procent af majsen i Vestjylland er ikke kommet i hus endnu, betyder lidt ekstra vand ikke det store.
"Bladmassen på majsen er død, så majsen tåler meget nu. Det er kun, hvis kolben falder til jorden, at der er tab. Så vi er mere bange for blæsevejr end hagl og regn. Men det skete der ikke så meget af i går. Men det er selvfølgelig blevet så vådt, at vi ikke kan køre igen", siger planterådgiveren.
"Omkostningerne bliver bare store, og vi vil se tab i udbytte, men vi kan fortsætte med at høste, selvom vejret bliver ved med at være vådt. De fleste har dog det foder, de skal bruge næste år".
vinterafgrøder og kartofler har det svært
For vintersæden, raps og vinterkorn, ser det værre ud.
"Den står og drukner rundt omkring, og det ser trist ud, men haglen har ikke gjort det værre, end det allerede var", siger Finn Poulsen.
"Det er super vådt, og de steder, hvor hveden, byg og rug har stået under vand, er afgrøden allerede tabt. Vi har kigget under et par rapsmarker, og de har ingen rødder. Udbyttetoppen er pillet af vintersæden".
Det er ifølge Finn Poulsen især kartoffelavlerne, som det her vejr er kritisk for.
"Selvom nogle ejendomme får godt nok vejr til at få pillet kartoflerne op, kan kvaliteten være røget på grund af vandet, og de er blevet brune. Og for de, som ikke har fået deres lægge-kartofler op endnu, er det alvor - der er i hvert fald nogle, der må tage nogle tab", fortæller han.
Der mangler at falde 27,9 mm før 1. december hvis 2019 skal blive det vådeste efterår.