Fik en fiks idé af gartneren: Nu laver han 3000 figentræer om året

Klaus Bjerregård var tømrer, men så blev han syg - i dag lever han af at sælge figentræer og figenmarmelade.

Klaus Bjerregård står, ved sit bord fyldt med unge figentræer, på havnen i Gudhjem. Han siger ikke så meget - men planterne taler for sig selv.

De er alle små, nydelige og ens stiklinger - som kommer fra hans egne tre figentræer hjemme i Sandkås nær Allinge. I hvert fald næsten.

"Min mormor kendte alle i området, så jeg kender også de fleste. Så er det nemt lige at banke på og sige "Hej, du har et figentræ, må jeg ikke save lidt i det?," griner Klaus Bjerregård.

Kom hertil med skib

Det Bornholmske Figentræ kom oprindeligt til øen på grund af søfolk.

"Førhen, før souvenirs var noget, der var Made In Hong Kong, der tog søfolk tit planter med hjem. De fleste af dem gik til, men figentræet overlevede," fortæller Klaus Bjerregård.

Siden da har træet ændret sig meget.

"De små stilke, og området bagpå, krymper på de modne planter - når det sker, så kan planten lave den fotosyntese, den skal, selvom der ikke er lige så meget sol her som nede ved middelhavet. Træet har tilpasset sig det sydskandinaviske klima," siger Klaus Bjerregård.

En Kovending

Klaus Bjerregård havde nok ikke set sig selv som figentræ-sælger for ti år siden.

"Det er den gamle historie - livet slår en kolbøtte, og det gjorde det også for mig. Jeg havde et tømrerfirma med fem ansatte, men så blev jeg syg, og måtte opgive til sidst."

I dag lever han af figentræer, figenmarmelade og sommerhusudlejning - det har han gjort de sidste fem år.

Idéen fra gartneren

"Jeg havde en gartner, som kom på et tidspunkt og klippede lidt i mine træer. Nu har jeg altid talt meget med folk, så han fik snakket over sig," griner Klaus Bjerregård.

"Så sagde jeg til min kone, at han altså lige var løbet med 18.000 kr stiklinger - det kan jeg også! Det behøver vi ikke forære væk. Han havde oven i købet fortalt mig, hvordan jeg skulle gøre. Den teknik har jeg så forfinet og arbejdet med siden, så vi kan lave en væsentlig bedre kvalitet."

I dag laver han cirka 2500-3.000 planter om året. Han skyller dem i et rodvækst-hormon, og ellers kommer de bare i potter og blive solgt både privat og engros. Men ambitionerne stopper ikke her.

"Jeg leder stadig efter engrosforhandlere, og jeg vil gerne op og lave en 5-6000 træer om året."

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle