Finanslov lægger dæmper på det offentlige forbrug

Minister efterlyser flere reformer, mens prognose spår sundt, balanceret opsving, der vil fortsætte i årevis.

Dansk økonomi er godt inde i en højkonjunktur. Beskæftigelsen er steget uafbrudt i mere end fem år, og der er solidt grundlag for, at udviklingen kan fortsætte.

Sådan lyder forudsigelsen i Økonomisk Redegørelse, som økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) har præsenteret mandag.

"Vi er midt i et sundt og holdbart opsving, siger han og fremhæver, at finansloven for næste år holder væksten i det offentlige forbrug nede og indeholder flere skatte- og afgiftslempelser".

tilfredshed hos vækst i det offentlige

Det offentlige forbrug ventes at vokse med 0,5 procent næste år. Det er mere, end regeringen har sat sig som mål, nemlig at det kun skal stige med 0,3 procent. 

Men alligevel er Ammitzbøll-Bille godt tilfreds. Det er nemlig den laveste stigning i det offentlige forbrug i 13 år, hvis der ses bort fra 2011, hvor EU pålagde Danmark at spare, fremhæver han.

Og opgjort som procent af bruttonationalproduktet (bnp) - altså værdien af det, der produceres i Danmark, så falder det offentlige forbrug faktisk, påpeger ministeren.

"En af indikatorerne på, om der bliver ført en borgerlig-liberal økonomisk politik her i landet, er om flere penge bliver i borgernes lommer og færre i den offentlige sektor. Når det sker, er jeg en glad mand", siger ministeren.

rekordhøj beskæftigelse

Simon Emil Ammitzbøll-Bille konstaterer, at den finanslov, regeringen og DF er enige om, får det offentlige forbrug til at vokse en anelse mindre, end regeringen egentlig havde regnet med. Nærmere bestemt 750 millioner kroner mindre.

De offentlige forbrugsudgifter udgjorde 24,5 procent af bnp i 2017. Går det, som regeringen forventer, vil det være faldet til 24 procent i 2020.

Bnp ventes at vokse med 1,7 procent både i år og næste år. Og beskæftigelsen er rekordhøj. 

minister: danskerne skal arbejde længere

Efter Simon Emil Ammitzbøll-Billes mening er reformer en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor dansk økonomi er i fremgang. Og han mener, at der er brug for flere reformer for at forlænge opsvinget.

Hvor Venstre har droppet planerne om at hæve pensionsalderen mere end allerede aftalt, så afviser Ammitzbøll-Bille ikke, at det kan komme på tale igen.

"Det kan være, at vi skal tage en runde til på efterlønnen. Det kan være, at vi skal kigge mere på pensionen. Jeg tror under alle omstændigheder, at danskerne skal arbejde længere".

"Og jeg er slet ikke færdig med at diskutere topskat", fastslår ministeren.

L&F: mangel på arbejdskraft bekymrer

Hos Landbrug & Fødevarer glæder man sig over de gode tider, men er bekymret for det lave arbejdsudbud.

"Det er rigtig positivt, at de gode økonomiske tider i Danmark ser ud til at fortsætte bl.a. med en ledighed, der når under 100.000 personer i 2020", siger Anne Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, og fortsætter:

"Desværre betyder det også, at vores virksomheder får endnu sværere ved at skaffe kvalificerede medarbejdere de kommende år. Derfor er det vigtigt, at man rent politisk fokuserer på at gøre Danmark attraktiv over for udenlandsk arbejdskraft, og at vi samtidig får uddannet flere unge mennesker inden for landbrugs- og fødevareerhvervet".

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle