Finanslov på plads: Grøn milliardfond og midler til jordudtagning

Finansloven er mandag aften faldet på plads med flere grønne tiltag - blandt andet midler til udtagning af landbrugsjord.

Opdateret 22:32 med uddybende fakta om finansloven.

Sent mandag aften faldt finansloven for 2020 på plads, og i centrum er især velfærd og det grønne.

Med finansloven vil parterne bag, regeringen, støttepartierne og Alternativet, forsøge at nærme sig målet om en 70 pct. klimareduktion, som de har lovet frem mod 2030.

Her er det markant, at man vil oprette Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 mia. kr., "som skal investere i grønne og bæredygtige projekter og skabe grønne arbejdspladser", ifølge Finansministeriets pressemeddelelse.

2 mia til jordudtagning

Dernæst er der afsat i alt 2 mia. kr. frem mod 2030 til udtagning af kulstofrig landbrugsjord, som Landbrug & Fødevarer (L&F) og Danmarks Naturfredningsforening (DN) tidligere har foreslået.

Pengene bliver fordelt på 200 mio. kr. om året i de næste ti år.

"Det er godt, at regeringen og støttepartierne har valgt at prioritere midler til jordudtagning, og det vil jeg gerne kvittere for. I landbruget har vi længe talt varmt om netop det – også sammen med DN, for vi ved, at det kan sikre markante klimareduktioner", siger Martin Merrild, formand for L&F i en skriftlig kommentar.

Der skal desuden oprettes en skovfond med 100 mio. kr. i 2020, som skal bruges til skovrejsning og udtagning af kulstofrig landbrugsjord, står der i aftaleteksten.

Med 20 mio. kr. årligt fra 2020 vil parterne bag finansloven prioritere udlæg af urørt skov på statslige arealer. 

bredbånd og arveafgift

De Radikales leder, Morten Østergaard, siger ifølge ritzau, at parterne med den første finanslov under den nye regering nærmer sig reduktion på "én procent" af Danmarks CO2-udledning.

"Vi tager et massivt skridt fremad. Med mere skov, med fradrag hvis man vil købe grønne firmabiler og en lang række andre initiativer", siger Morten Østergaard.

Herudover er det aftalt videreføre bredbåndspuljen, selvom regeringen i sit finanslovsforslag ellers havde foreslået at afskaffe puljen, der skal sikre hurtigt og stabilt internet i de tyndt befolkede områder.

Det ligger desuden fast, at bo- og gaveafgiften stiger fra de nuværende seks til 15 procent.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle