Finsk maltselskab vil vokse i Danmark

Danish Malting Group købt af Viking Malt med vækst for øje, lover den finske koncernchef.

»Vi har købt Danish Malting Group for at vokse - ikke for at lukke det ned.«

Det siger adm. direktør Antti Orkola fra det finske maltselskab Viking Malt, der i sidste uge købte Danish Malting Group af Carlsberg. Handelen tager dog forbehold for konkurrencemyndighedernes godkendelse.

Parterne har samtidig indgået en aftale om leverance af råvarer fra Viking til Carlsberg.

På kort sigt vil DMG’s maltfabrik ved Vordingborg fortsætte som hidtil, og danske maltbygavlere vil sandsynligvis ikke mærke meget til det nye ejerskab. Men Antti Orkola udtrykker stor respekt for de danske traditioner for dyrkning af maltbyg, og på længere sigt ser han muligheder for udvikling og vækst på området i Danmark.

Han konstaterer, at maltbyg jo er en stor eksportvare, og at en større del kunne maltes her i landet.

Passer perfekt

Hvad angår sortsvalget, prioriterer Viking Malt de internationalt anerkendte sorter, som allerede dyrkes, men ifølge Antti Orkola kan der blive tale om at introducere nye sorter i Danmark fra Sverige og Finland. Han afviser heller ikke, at malt af vinterbyg kan komme på tale.

Det er dog de strukturelle årsager, som har været bærende for købet af DMG. Viking Malt driver maltfabrikker i Finland, Sverige og Litauen, og selskabet kommer nu længere rundt om Østersøen med en maltfabrik i Danmark samt to i Polen.

»Viking og DMG passer rigtig godt sammen, og der kan ske samarbejde. Vores fabrik i Sverige ligger i Halmstad kun tre timers kørsel fra fabrikken i Danmark,« siger Antti Orkola.

»Købet vil forbedre vores muligheder for at betjene vores kunder i hele verden med malt og styrke vores position som Nordeuropas ledende maltproducent.«

Med købet kommer Viking Malt op på en årlig kapacitet på 590.000 ton, hvilket gør selskabet til det 5. største maltselskab i Europa og det 9. største i verden.

En kendt partner

Fra DLG lyder et velkommen til Viking Malt som en større aftager af dansk maltbyg.

»Vi kender udmærket Viking Malt, og vi har i forvejen et godt samarbejde med selskabet, som vi i øvrigt havde det med Carlsberg. Så vi forventer os ikke de store forandringer,« siger koncerndirektør Ole Christensen, DLG.

»Dansk maltbyg er anerkendt for verdensklasse, og vi er sikre på, at maltbyg fortsat vil være en stor eksportartikel ikke mindst nu, hvor vi får adgang til lidt mere gødning, som kan fintune kvaliteten.«

Faktaboks

Viking Malt og DMG

  • Store maskiner: Hvor vi tidligere kunne klare os med små maskiner, er såbredden i dag fordoblet men maskinkraften i realiteten seks-doblet. 
  • Uens såning: Såning, der tager hensyn til de lokale forhold i marken, kan øge udbyttet uden at øge arbejdet.
  • Overblik: I dag har vi langt flere informationer end vi kan overskue. Mængden af data skal gøres anvendelig.
  • Prisen: Ny teknik må ikke være dyrere, end at det giver overskud for landmanden at investere i den.
  • Kombination: Kombination: Brug af forskellige teknikker. Eks. sprøjte og rækkerenser kan støtte hinanden til en effektiv ukrudtsbekæmpelse med lavere risiko for resistens

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle