Fire fantastiske unge landmænd

Det var tæt løb, da Thomas Bertram vandt prisen som Årets Unge Landmand 2017. For alle fire kandidater var helt fantastiske, var dommerkomiteen enig om.

Hver for sig er de fantastiske, Thomas Bertram, Andreas Grud, Christian Thomasen og Tobias Christensen.

De har satset vidt forskelligt, og de har alle en fremtid i dansk landbrug.

Men det blev Thomas Bertram, der vandt prisen som Årets Unge Landmand 2017. Og han blev behøring kåret på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i sidste uge.

Udviklet særlig farehytte

Thomas Bertram er økologisk producent af smågrise og har udviklet en særlig farehytte med plads til fire søer i hver hytte og på den måde effektiviseret den økologiske produktion af smågrise.

Det var nok lige det, der gjorde udslaget i et stærkt felt af unge landmænd.

Det er forsikringsselskabet Gjensidige, der sammen med Landbrug & Fødevarer og LandbrugsMedierne står bag prisen.

Thomas Bertram er faktisk i erfagruppe med en af konkurrencens øvrige deltagere, Andreas Grud, der har en bedrift med malkekvæg.

Om ham sagde formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild: »Jeg har bidt mærke i, at du har fast forrentede lån med afdrag, for det skal der være plads til. Selvom det ikke var noget dine rådgivere anbefalede«.

Derefter kiggede han ud over forsamlingen på delegeretmødet og konstaterede, at det var der måske en del, der kunne lære af.

Stærkt kandidatfelt

Christian Thomsen kunne slet ikke vente, til hans far var klar til at sælge gården, og begyndte at bygge hønsehus, inden han havde overtaget gården. Og Tobias startede på en produktion af gedemælk, som er ret modig, eftersom der ikke er fast afsætning på mælken.

»Jeg har holdt foredrag på landbrugsskolen, efter at jeg er startet. Læreren siger, at man nok skal være lige så tosset som Tobias for at starte på den slags, og det har han jo nok ret i«, grinede Tobias ved den efterfølgende frokost for de fire finalister.

Tre ud af fire finalister er økologer. Det er en tilfældighed, som dog i høj grad hænger sammen med, at mange nystartede landmænd i dag rent faktisk er økologer.

Vinderen kåret

Under store bifald fik vinderen Thomas Bertram ordet, og han havde et klart budskab til alle unge både i salen og i erhvervet: »Grib chancen, der er muligheder derude«, og tilføjede: »Et godt råd er at finde samarbejdspartnere. Jeg er selvstændig, så det kan I også blive, unge landmænd«.

Til at overrække prisen var direktør i Gjensidige, Lars Kronborg, der understregede, at der havde været mange spændende kandidater fra hele landet i år med kvalificerede bud på en vinder.

»Man bliver glad, når man ser den velvilje, de unge udviser, og det har været fantastisk at være en del af hele forløbet. Vi tror på, at det er innovative og visionære unge, der skal drive samfundet og landbruget videre. Og dommerkomiteen har valgt innovative Thomas, der har mod og forståelsen for tidens forbrugertrends med en stor effektivitet. Vi glæder os til at følge ham «, sagde Lars Kronborg.

Det er tredje år, Gensidige er med til at uddele prisen sammen med L&F og LandbrugsAvisen.

Faktaboks

Konkurrencen

  • Afvikles i samarbejde mellem forsikringsselskabet Gjensidige, Landbrug & Fødevarer og LandbrugsMedierne.
  • Alle kan indstille deltagere til konkurrencen. Et dommerpanel udpeger vinderen, der får et gavekort fra Gjensidige på 30.000 kr., der skal bruges til en studierejse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle