Fire forskellige mejetærskere var i marken for at høste rajgræs

Kristian Østergaard, der står for at passe Mariesminde Landbrug, måtte sende fire mejetærskere af forskellige modeller i marken for at nå 50 hektar almindelig rajgræs.

Der skulle hele fire mejetærskere og seks-syv mand i marken, da Kristian Østergaard fredag 9. august ville høste 50 hektar almindelig rajgræs af sorten Double 4N. Med regnen lige i hælene og en moden afgrøde, var det om at få fart på.

Foruden Kristian Østergaards egen blå New Holland CR 1090 mejetærsker, måtte han leje en New Holland CR 990 fra en maskinforhandler, svoger som pilot i en Claas Lexion 780 og endelig en Claas Lexion 770 fra maskinstationen MBA Agro.

I alt 122 fod skærebord.

"Det gik godt, indtil vores egen mejetærsker kørte i stykker, så vi nåede næsten at blive færdige. Det var lidt træls, men så var det godt, der var tre andre mejetærskere. Der manglede 1,5 hektar, da regnen satte ind om aftenen", fortæller Kristian Østergaard på 32 år.

Blå maskinPARK

På Mariesminde Landbrug er det samlede areal 710 hektar med blandt andet spinat, alm. rajgræs, hvede og raps. Desuden producerer de 4.000 økologiske slagtesvin og 32.000 stk. "HK Grisen".

Hvis man tager sig en tur rundt på landet og omkring hovedgården Lisedal, finder man primært blå maskiner af New Holland.

Det tæller lige nu fem New Holland traktorer af modellerne 8260 fra 1997, en T7.315 fra 2017 og en T7.230, en T7.270 og en T7.315, der alle er fra 2018. Derudover har han også en B115C rendegraver, en gul BB9090 bigballepresser og en Weidemann minilæsser, der er blevet malet blå.

"Det var en ren tilfældighed. Vi har et godt samarbejde med vores maskinforhandler. Vi laver lidt maskinstation, men vi driver også selv hektar, så der skal lidt maskiner til", siger Kristian Østergaard.

Går skidt for rajgræs

De mange blå hestekræfter har nok at se til. Lige nu mangler Kristian Østergaard at få cirka 380 hektar korn, spinat og raps hjem.

"Der skal snart til at ske noget. Vores frøgræs stod fantastisk, men vi var nødt til at tærske det hamrende vådt, så vores udbytte for rajgræs er ikke ret godt. Men alternativet var ingen høst", siger han.

Gården har selv et tørreri, hvorfor der lige nu bliver "tørret i vildskab", som Kristian Østergaard formulerer det. Desværre skyder han på at have mistet 25-30 procent af høsten for almindelig rajgræs.

"Der er alt for stor spild på marken, fordi mejetærskeren ikke kan få alt det våde korn ud af halmen. Det så ud til at blive en fantastisk avl, men sådan er det", siger han.

gør også arbejdet sjovt

Heldigvis ser hvede og spinat ud til at gå godt. Høst af 135 hektar raps har givet godt med et snit på 5.500 kg pr. hektar, og han mangler stadig 30 hektar endnu.

"Hvis vejret holder sig tørt, kan vi høste det hele færdigt i løbet af fire dage, men min største bekymring er vejret. Vi skal nok få hjælp, spørgsmålet er hvornår. Det skal være snart, for kvaliteten bliver ringere og ringere", siger han.

Der er faldet cirka 40 mm den seneste uge, men de mange mejetærskere med bælter på har været forskånet for at sidde fast.

"Det bliver kornvognene, der bliver trælse, så dem må vi holde ude på vejen. Det giver længere arbejdsdage, men det er også med til at gøre landbruget sjovt, fordi du ikke bare kan planlægge, hvornår du skal høste", siger han.

Med de indsendte fotos deltager Kristian Boel Østergaard i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst' .

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle