Fire hurtige om Brexit

Hvorfor vil briterne ud af EU?

Argumenterne fra tilhængerne af Brexit var, at EU lægger begrænsninger på Storbritannien (UK), skaber for mange regler for erhvervslivet, og at de betaler for meget i forhold til, hvad de får ud af medlemskabet. Tilhængerne talte også om, at EU bestemmer for meget i UK, og at UK skal have fuld kontrol over egne grænser og reducere antallet af indvandrere. Et af EUs principper er fri bevægelighed for arbejdskraft og varer.

Hvad bliver anderledes efter Brexit?

I dag kan varer, tjenesteydelser og arbejdskraft frit passere grænserne. EU er som ét land med hensyn til disse størrelser. Hvad der sker, afhænger af, hvilken aftale UK får med EU. Uden en aftale vil samhandel blive ramt af told på varer ind og ud af landet, ligesom varer skal deklareres for eksempel i forhold til veterinære standarder og plantesundhed. Hvor der i dag er ens standarder, kan de blive forskellige efter Brexit. Det vil gøre samhandel dyrere og sværere for både Storbritannien og EU.

Hvad ønsker UK med handelsaftaler?

Storbritannien ønsker en handelsaftale med EU, der giver den størst mulige adgang til EU-markedet. Premierminister Theresa May ønsker en ny aftale om en toldunion, så man ikke lægger told på hinandens varer og har samme toldsatser over for andre lande. Sådan er det også i dag, men efter Brexit vil UK have mulighed for at lave egne handelsaftaler med andre lande, - det kan EU-landene ikke.

Hvad mener EU om en handelsaftale?

Holdningen er forskellig i de forskellige lande. Der er en fælles interesse i at bevare samhandel. Det er dog vigtigt for EU, at Storbritannien ikke bliver bedre stillet i en aftale, end medlemslandene er, idet det vil kunne friste andre lande til at forlade EU.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle