Fire store andelsselskaber advarer: Lad ikke politisk spil stå i vejen for en bred landbrugsaftale

De fire direktører fra Arla, DLG, Danish Crown og Danish Agro er gået ud i et fælles brev til politikerne med deres bekymring om, at det politiske spil forhindrer en bred landbrugsaftale.

"Vi lykkes kun med den grønne omstilling, hvis vi får skabt tryghed om rammevilkår og fremtidige investeringer. Den tryghed kan kun en bred aftale på tværs af Folketinget levere. Derfor bekymrer det os, at Folketingets partier tilsyneladende har svært ved at finde hinanden i en bred aftale om landbrugets grønne omstilling".

Sådan lyder det i et fælles opråb fra de fire direktører fra Danish Crown, Arla, DLG og Danish Agro.

Bekymringen hos de fire direktører handler om, at politisk spil ser ud til at stå i vejen for at få lukket de svære og efterhånden langvarrige forhandlinger om en ny landbrugsaftale.

Derfor har de fire direktører Jais Valeur fra Danish Crown, Peder Tuborgh fra Arla Foods, Kristian Hundebøll fra DLG og Henning Haahr fra Danish Agro, nu meldt sig på banen med et åbent brev sendt til politikerne på Christiansborg mandag morgen. 

Direktørerne håber, at man kan få de politiske ender til at mødes for at sikre en bred aftale for landbruget. For når virksomhederne og landmændene de kommende år skal investere massivt i deres produktionen, er de afgørende, at "vi kan se ind i en stabil og ordentlig regulering", lyder det i brevet, der fortsætter:

"Derfor lyder vores klare opfordring til jer: Lad ikke det politiske spil på Christiansborg ødelægge en historisk mulighed for en bred og langtidsholdbar aftale om grøn omstilling af dansk landbrug".

kan koste arbejdspladser

Brevet et det første alvorlige indspark som andelsselskaberne har haft til landbrugsforhandlingerne, der nu efter over 60 møder endnu ikke har resulteret i en aftale.

"Hvis danske politikere svækker de danske landmænds konkurrenceevne, vil det koste tusindvis af arbejdspladser, ikke blot i landbruget, men i høj grad også i følgeerhvervene", lyder det fra de fire direktører i brevet.

"Vi er dybt bekymrede for, hvilken negativ betydning en ny regulering kan have for vores råvaregrundlag, vores vækstmuligheder og dermed arbejdspladserne i vores brancher".

Direktørerne mener dog ikke, at grøn omstilling af landbruget nødvendigvis behøver være et onde.

"Det er ikke en naturlov, at den grønne omstilling af dansk landbrug skal koste arbejdspladser og vækst. Tværtimod ser virksomheder på tværs af fødevareklyngen bæredygtighed og grøn omstilling som en kommerciel mulighed, der kan og skal være en af nøglerne til fremtidens vækst", lyder det.

Håbet er også, at der følger penge med aftalen. Et af de helt store stridspunkter blandt politikerne på Chrisianborg lige nu.

"For andre sektorer er der politisk fundet midler til at finansiere omstillingen gennem store engangsinvesteringer i nye grønne tiltag. Midler, der ikke i forvejen var en del af sektorerne. Det skal også være muligt på landbrugsområdet".

Formand kipper med hatten

Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, er glad for, at også virksomhederne nu trækker og gør deres for at forhandlinger falder bedst muligt ud for landbruget.

"Allerede nu, med forhandlingerne i fuldt sving og intet faldet på plads, vil jeg gerne kvittere for det samarbejde, vi har med virksomhederne og for det åbne brev, om de øverste chefer fra de fire virksomheder sendte til landets politikere i dag", skriver han i et nyhedsbrev.

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle