Fire unge LHN-landmænd købte egen gård

Fire LHN-landmænd har købt deres første gård, og det er et positivt tegn, mener direktør.

Jan David købte sidste forår en bedrift med 325 køer og 230 hektar for 47 millioner kroner.

Han er blot et af eksemplerne på, at unge landmænd, der gerne vil blive selvstændige, står over for en masse udfordringer, men det er ikke altid helt så slemt, som det ser ud til.

Det mener direktør for rådgivningsvirksomheden LHN, Tage Hansen, der i seneste årsberetning fortæller, at fire af deres unge landmandskunder  - heriblandt Jan David - har købt deres første gård.

Der er tale om fuldtidslandbrug for de fire landmænd: En slagtekalveproducent, mælkeproducenten Jan David, en økologisk æggeproducent og en konventionel æggeproducent.

Jan David fortalte vi i øvrigt hos LandbrugsAvisen om i efteråret - og du kan læse hele vores artikel om ham her.

Det lykkes for mange

Tage Hansen mener, at de fire landmænd er vigtige at nævne i årsberetningen.

»Det symboliserer, at selvom der er mange overskrifter, der siger, at unge mennesker har svært ved at blive etableret selvstændige på gårde, så lykkedes det i en lang række tilfælde,« siger han.

Erfaring er vigtigt

Nogle af udfordringerne, som landmændene møder, er finansiering og mangel på erfaring, vurderer direktøren.

Han har igennem de sidste tre-fire år været til møder med bankchefer og pengeinstitutter, der alle fortæller, at de kigger rigtig meget efter personlige kvalifikationer, og om landmanden rent faktisk ved, hvad vedkommende har med at gøre. Derfor opfordrer Tage Hansen til, at landmanden kan vise, at han har været på nogle velfungerende bedrifter, før han vil købe en gård, og det kan også være erfaring fra den fædrene gård.

»Tidligere var fokus i meget høj grad kun en stor pose penge, men i dag spiller erfaring også en rolle,« siger han.

Derudover kigger virksomheden på, om gårdene ligger et sted, hvor det er muligt at udvide og udvikle bedriften på længere sigt, eller om de f.eks. ligger tæt på naturfølsomme områder.

Ifølge tal fra Danske Landbrugsskoler var der i 2016 i alt 1.679 elever på skolerne mod 1.472 i 2015. Tage Hansen tror, det er et positivt tegn på, at udviklingen med landmænd, der senere vil købe gårde, vil gå fremad.

Behøver ikke starte på stor gård

Der findes gårde i alle størrelser, og derfor behøver den første gård ikke nødvendigvis at være en stor gård, fordi landmanden sagtens kan starte på en mindre bedrift ifølge virksomhedens erfaringer, udtaler direktøren.

»De fire nyetablerede vi har hjulpet i gang i 2016, viser netop mangfoldigheden i, hvordan man kan starte op. Det interessante er, at flere af dem allerede er i gang med udvidelsesplaner,« siger han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle