Firma bag planteprodukter efterlyser danske ærter i massevis

Naturli’ laver plantebaserede fødevarer - og vil have danske planter.

Der var både billeder fra månelandingen, citater fra Apple-stifter Steve Jobs og masser af energi, da Henrik Lund, adm. direktør i Naturli’ Foods, indtog scenen på årsmødet tirsdag inden middag.

Naturli’ laver plantebaserede fødevarer, som f.eks. deres Smørbar og Hakket, der erstatter henholdsvis smør og hakket oksekød.

"Der er fantastiske muligheder for dansk landbrug, og I skal se det her som et nyt forretningsben", sagde direktøren bl.a.

Oplægget skulle handle om indkøb af råvarer, og Henrik Lund havde en klar ønskeseddel med til de forsamlede landmænd: Havre, helst Poseidon, hestebønner og ærter - masser af ærter.

"Det ser vi som fremtidens afgrøder, og vi vil gerne have det hele fra Danmark", sagde Henrik Lund.

Ærter er især vigtige, fordi Naturli’ har udviklet en særlig ærteprotein, de kalder PEA’F (skal minde om ordet beef), som andre fødevareproducenter frit kan kopiere og benytte. Det er PEA’F, Naturli’ benytter i deres produkt "Hakket".

"Vi mener, det er verdens stærkeste ærteprotein, fordi det ikke mister struktur og bid, hvis det bliver tilført væske", sagde Henrik Lund, der fortalte, at ærterne kommer fra Lolland-Falster og er udviklet sammen med Nakskov Mill Foods.

TÆNKER STORT OG BREDT

Undervejs kom direktøren ind på den udvikling, der er sket fra, at plantebaserede produkter tidligere stod nederst på en hylde med vitaminpiller til, at supermarkedskæderne har taget produkterne ind.

"Vi tænker stort og ikke på veganere eller vegetarer. Vi vil have fat i den brede befolkning, og vi elsker fleksitarer", sagde Henrik Lund.

Efter oplægget pointerede Seges’ Ivar Ravn, at ingredienslisten i Naturli’s produkter er lang og bl.a. indeholder soja, men Henrik Lund tog hurtigt til genmæle: "Vi har pr. januar udfaset soja. Vi bruger kun ærter, og vi vil helst bruge danske", sagde han.

FORSKNING

Henrik Lund kunne berette, at Naturli’ lige nu er involveret i flere forskningsprojekter sammen med danske universiteter.

Et af dem er InnoGrass, der skal omdanne græs til fødevarer, og direktøren har allerede smagt de første prøver: "Men som jeg sagde til professoren, er jeg glad for, at vi har 2,5 år tilbage af projektet. Det smagte sgu’ lidt af græs", sagde Henrik Lund til morskab for salen.

Derudover arbejder Naturli’ med at udnytte restprodukter fra Carlsbergs ølproduktion, ligesom man arbejder på at udvinde B12-vitaminet fra planter også.

"Det kommer I til at se meget mere til i de næste år".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle