FirstFarms-direktør efter nyt rekordresultat: Risikospredning har været afgørende

Det børsnoterede landbrugsselskab FirstFarms, der driver landbrug i Centraleuropa, leverer bedste resultat nogensinde

Der er fremgang at spore over hele linjen i det netop aflagte regnskab for børsnoterede Firstfarms, der driver landbrug i Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Rumænien.

Årets resultat i 2021 endte på 34,8 millioner kroner, hvilket er lige præcis 10 mio kroner mere end i fjor. Resultatet af den primære drift voksede fra 54,2 millioner kroner til 69,9 millioner kroner.

Omsætningen voksede til 369 mio. kroner, hvilket er en stigning på 18 procent.

Allerede for et par uger siden løftede børsnoterede FirstFarms sløret for et resultat, der lå langt over forventningen.

Salg af jord i Rumænien har, sammen med de historisk høje afgrødepriser, bidraget væsentligt til det tilfredsstillende resultat.

Ifølge adm. direktør Anders H. Nørgaard er hovedforklaring på de gode tal på sublime markedsforhold. Men mindst ligeså vigtigt har det været for selskabet af befinde sig inde for flere driftsgrene.

- I 2021 blev det særligt tydeligt, hvor altafgørende positiv betydning vores risikospredning på driftsgrene har for vores forretning, og dermed for den værdiskabelse vi skaber for vores knap 2.600 aktionærer, siger Anders H. Nørgaard i en regnskabsmeddelelse.

- Vi har været begunstiget af de gode markedsforhold for afgrøder i 2021, men det afgørende for rekordregnskabet er, at vi igen har forbedret effektiviteten i alle driftsgrene, siger adm. direktør i FirstFarms Anders H. Nørgaard.

Udlodder udbytte

Bestyrelsen indstiller, at der foretages udbyttebetaling og udlodder 6,7 millioner kroner (0,85 kroner pr. aktie) i udbytte i kølvandet på det gode resultatet.

FirstFarms peger også på, at krigen i Ukraine og den ukendte fremtidige udvikling gør det vanskeligt at forudse hvordan markederne vil agere.
 
FirstFarms forventer dog at levere en tilfredsstillende indtjening og drift i 2022 med et EBITDA i niveauet 80-120 millioner kroner og et EBIT i niveauet 35 til 75 millioner kroner.

Det kræver, at de relativt høje priser på afgrøder fortsætter, at mælkepriserne forbliver stabile, at grisepriserne stiger, og at den positive udvikling i FirstFarms’ jordforretning fortsætter. Samtidig vil der fortsat være fokus på øget effektivitet i driften, lyder det fra selsakbet.

Bæredygtighed fylder

FirstFarms oplyser i øvrigt, at ESG stadigt mere, oplyser selskabet. I 2021 havde FirstFarms særlig fokus på øget dataindsamling og databehandling fra selskabets 16 lokationer. Det betyder blandt andet, at FirstFarms nu kan offentliggøre CO2 udledning fra Scope 1 og 2 af virksomhedens energiforbrug i 2020 og 2021.
 
Arbejdet mod et mere bæredygtigt landbrug og med at nedbringe CO2 aftrykket fortsætter. I 2022 vil FirstFarms søsætte yderligere initiativer, der bidrager til et bedre klima.

Den europæiske energikrise og krigen i Ukraine betyder, at FirstFarms nu fremrykker investeringer i grøn energi.

Til LandbrugsAvisens podcast Topmødet fortalte Anders H. Nørgaard for et par uger siden meget mere om forretningen og fremtidsmulighederne - blandt andet om, hvordan forholdet til fremtidens forbrugere ændrer sig, og hvordan selskabet forholder sig til det.

Lyt her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle