FirstFarms fremrykker energi-investeringer

Den europæiske energikrise får storlandbruget FirstFarms til at fremrykke initiativer inden for sol, vind og biogas i Centraleuropa.

Børsnoterede FirstFarms A/S, der ejer adskillige store landbrug i Rumænien, Slovakiet, Tjekkiet og Ungarn, fremrykker nu energi-investeringer i sol, vind og biogas.

Det fortæller adm. direktør Anders H. Nørgaard til LandbrugsAvisen.

"Vi har en projektbank, hvor vi hele tiden vurderer idéer, og vi har i længere tid undersøgt mulighederne for at gå mere ind i sol og vind. Krisen i Ukraine gør, at vi skubber nogle af de initiativer frem i bussen", siger Anders H. Nørgaard, adm. direktør i FirstFarms.

Det er den voldsomme stigning i gaspriserne og udsigten til et EU, der vil frigøre sig fra import af olie og gas fra Rusland, der fremrykker behovet for at se på energi-initiativer.

For eksempel påbegyndte FirstFarms for et par uger siden opførelsen af to nye stalde i Ungarn, hvor det ene anlæg skal rumme 2.000 søer, mens det andet skal producere 70.000 smågrise.

"Her vil vi være så selvforsynende som muligt med eksempelvis solenergi og varmegenvinding fra gyllen", siger Anders H. Nørgaard.

Men også eksisterende faciliteter kan benyttes til selvforsyningen.

"Vi har reelt så mange tagflader, at vi kan producere størstedelen af den energi, vi skal bruge selv; Vi kan i hvert fald lægge bunden", siger han og nævner også øget produktion af biogas som en mulighed.

Energi rammer ansatte

FirstFarms opererer i lande, der støder op til Ukraine, men har hverken aktiviteter i sanktionsramte Rusland eller krigsramte Ukraine.

Alligevel er virksomheden påvirket af krigen på flere måder. Flere af bedrifterne beskæftiger ukrainske medarbejdere, der meget individuelt er berørt af situationen.

Derudover kommer et element som de høje energipriser også til at ramme FirstFarms medarbejderne, og det kan også blive en ledelses-udfordring:

"Alle vores medarbejdere bor i huse, hvor energipriserne stiger voldsomt – og det kan i sidste ende ramme os som et lønpres. Derfor ser vi også på, hvordan vi kan hjælpe dem i den nuværende situation", siger Anders H. Nørgaard.

Siden Rusland indledte sin invasion i Ukraine for godt to uger siden, har panikken bredt sig til kornpriserne.

På foderkorn-fronten er FirstFarms imidlertid selvforsynende – 40 procent af planteavlen går til eget foderkorn, mens 60 procent sælges på markedet. Og så har corona-krisen og perioden med brudte forsyningskæder allerede lært landbrugskoncernen at forberede sig.

"Vi lærte, at vi på flere områder har brug for at opbygge lagre af forskellige ting - det kan eksempelvis være reservedele", forklarer Anders H. Nørgaard.

Rekordregnskab på vej

FirstFarms har i øvrigt kurs mod endnu et rekordregnskab. Forleden meddelte virksomheden i en børsmeddelelse, at rekordhøje priser på afgrøder og forbedring af effektiviteten ender med 70 mio. kr. på bundlinjen i 2022.

Siden nyheden er FirstFarms-aktiekursen steget. Onsdag var den steget med godt 17 procent siden nyheden.

Først om et par uger offentliggøres regnskabet for 2021.

Faktaboks

FirstFarms A/S

  • FirstFarms har datterselskaber i Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Rumænien, hvor der i alt ligger 17 produktionslokationer.
  • Landbrugskoncernen beskæftiger lidt over 300 medarbejdere.
  • FirstFarms er eneste storlandbrug noteret på børsen.
  • Storaktionærer i selskabet er godsejer Bendt Wedell (18,4%), tidl. ejer af Skiold, Henrik Hougaard (14,5%) og stifter af Hatting Bageri, Olav W. Hansen (13,9%).

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle