FirstFarms' køb af tre godsejeres jord næsten på plads

Prisen på 2.430 hektar plus lagerfaciliteter bliver godt 67 mio. kr.

Efter flere opkøb af svineproduktion i både Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet i de senere år, har ejerne af det børsnoterede landbrug FirstFarms A/S nu sat deres underskrift på en betinget aftale om køb af de rumænske landbrug AISM srl. Det oplyser FirstFarms i en meddelelse til fondsbørsen.

Det rumænske selskab ejer 2.430 hektar jord, der pt. er bortforpagtet. Ud over jorden ejer selskabet også et moderne siloanlæg med en lagerkapacitet på 6.000 ton, en fodermølle og lager- og administrationsfaciliteter.

Købet sker efter at FirstFarms i januar oplyste, at det ville købe det danske selskab AIC A/S, der ejer AISM. Nu er det kun planen at købe det rumænske selskab AISM af AIC. Hvis handlen gennemføres som planlagt får ejerne af AIC 16,5 procent af aktierne i FirstFarms.

Pris: 67,4 mio. kr.

AIC ejes af Bendt Hannibal Tido Wedell, Anders Kirk Johansen og Ulrik Theophil Jørgensen med henholdsvis 52, 25 og 22 procent af aktierne i selskabet.
Bendt Hannibal Tido Wedell er lensgreve og en af Danmarks største jordbesiddere og ejer blandt andet Frijsenborg Slot og Wedellsborg.
Anders Kirk Johansen er en del af Lego-familien, men blev dog købt ud af firmaet i 2007 og har investeret pengene i andre forretninger. Han ejer Rohden Gods, der ligger ved Vejle Fjord.
Ulrik Theophil Jørgensen ejer blandt andet godset Søllestedgaard.

FirstFarms oplyser, at prisen på AISM er aftalt til at være 1.198.500 nyudstedte aktier i FirstFarms plus værdien af 50.000 aktier.

Tages udgangspunkt i kursen 54 på FirstFarms aktier da Københavns Fondsbørs lukkede i fredags, kurs 54, betaler FirstFarms 67,4 mio. kr. for AISM. Havde købet kun omfattet de 2.430 hektar, ville det svare til en hektarpris på knap 28.000 kr.

Handlen ventes fuldt gennemført senest i 2. kvartal 2020. Hvis det sker, ventes den at bidrage positivt til FirstFarms resultat i år, oplyser FirstFarms.

Skal understøtte og udvikle firstfarms

Ifølge First Farms sker købet ”dels for at understøtte FirstFarms, overordnede strategi og positive udvikling, dels som et led i udviklingen af selskabets aktiviteter i Rumænien.

Da planerne første gang blev offentliggjort i januar i år sagde adm. direktør i FirstFarms, Anders H. Nørgaard:
"For FirstFarms er der primært tale om en investering i jord og lagerkapacitet. Jordpriserne i Østeuropa er stigende, og med købet investerer vi i jord og lager af særdeles god kvalitet med en række potentielle anvendelsesmuligheder. Købet giver mulighed for at skalere og optimere driften og mulighed for en bedre udnyttelse af vores kompetencer i Rumænien. Desuden får vi med sælgers indtræden i aktionærkredsen adgang til vigtig viden og erfaring, som vi vil forstå at udnytte til øget værdiskabelse i hele vores forretning".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle