Fjerkræformand: Vi kan kun gisne om, hvordan fugleinfluenza ramte indegående besætning

Det første fund af den smitsomme fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning ved Randers lukker eksportmarkeder i tredjelande i mindst tre måneder.

Selvom fritgående fjerkræbesætninger i hele landet siden 6. november har været sendt indenfor i bestræbelserne på at holde fugleinfluenzaen ude af dansk fjerkræproduktion, er det netop i en indegående besætning med 25.000 høns, der nu er konstateret det første udbrud af den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i.

Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Fundet er gjort i en østjysk hønsebesætning i Tustrup ved Randers.

Her har landmanden efter et par dage med forøget dødelighed og lavt foderindtag i besætningen fået taget prøver af dyrene. Mandag eftermiddag kunne Statens Seruminstitut konstatere, at det var den alvorlige og smitsomme fugleinfluenza, der var tale om.

Der er tale om en hønsebesætning, der leverer rugeæg til DanHatch i Randers. Besætningsejeren ønsker ikke selv at kommentere situationen, men henviser til DanHatch. 

Konstateret i vilde fugle

Udbruddet kommer efter en uge, hvor der er fundet fugleinfluenza i vilde fugle på spredte lokaliteter fra den tyske grænse i syd til Aalborg i nord - først i en vandrefalk ved Saksøbing, senere i et større antal bramgæs og en sønderjysk måge.

Desuden er der fundet fugleinfluenza i en række andre, europæiske lande, og det er derfor ikke nogen stor overraskelse, at den nu er fundet i en kommerciel besætning i Danmark. Det sidste udbrud i en dansk besætning var i 2016.

"Vi havde selvfølgelig at håb om at gå fri, men når der er gjort så massive fund i den fri natur, som tilfældet er, så er risikoen meget stor", siger Martin Hjort Jensen, formand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ.

En gåde - intet visitkort

Hvordan smitten er kommet ind i den østjyske besætning, selvom den er indegående, er indtil videre en gåde, og måske bliver det aldrig opklaret, siger Martin Hjort Jensen.

"Det er en influenza, og den efterlader ikke noget visitkort. Vi kan kun gisne om, hvor smitten er kommet fra".

Markeder lukker ned

Sidste gang den højpatogene fugleinfluenza blev fundet i en dansk besætning var i 2016.
En rapport fra IFRO anslog efterfølgende det samlede tab for fjerkræsektoren til 107 mio kroner, især begrundet i, at eksportmarkederne uden for EU lukkede ned i mere end tre måneder.

Martin Hjort Jensen vil ikke gætte på, hvordan det vil gå denne gang, men det bliver uundgåeligt noget, som både fjerkræproducenter og slagterier kommer til at mærke økonomiske følger af, vurderer han.

Han forventer, at det europæiske meldesystem, som Fødevarestyrelsen indgår i, i løbet af bare et par dage vil få som konsekvens, at eksportmarkeder for dansk fjerkræ i bl.a. Sydafrika, Sydkorea, Singapore og Malysia vil lukke ned.

"Det er nok top fire af de lande uden for EU, som vil det få konsekvenser for", siger Martin Hjort Jensen.

Ikke farlig for mennesker

Martin Hjort Jensen understreger, at fugleinfluenza ikke er farlig for mennesker.

"Det er vigtigt at slå fast, i denne tid, hvor der er brug for ro i debatten, at vores bekymring går på vores dyr, fordi de bliver syge og dødeligheden er høj. Og så er det selvfølgelig klart, at udbruddet samtidig får en grad af økonomiske konsekvenser for fjerkræsektoren".

Restriktioner i zone

Et udbrud af fugleinfluenza i tambesætninger er særdeles alvorlig for besætningen - og en trussel for alle ejere af fjerkræbesætninger, for sygdommen har en høj dødelighed, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen.

Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med Beredskabsstyrelsen stå for aflivningen af fjerkræbesætningen senere på ugen. Fødevarestyrelsen etablerer en 3 km og en 10 km zone rundt om den smittede farm, hvor fjerkræbesætninger vil blive underlagt særlige restriktioner. 

Emneord

Top2

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle