Fjerkræsproducenter vil ligestilles med jægere

Dansk Fjerkræ Forum kritiserer regler om stalddørssalg for at forskelsbehandle fjerkræsproducenter og jægere.

Ulogiske og forældede regler gør det nærmest umuligt at starte fjerkræsproduktion, kritiserer Finn Jensen, Dansk Fjerkræ Forum mandag i Viborg Stifts Folkeblad.

I dag må man gerne sælge slagtet fjerkræ fra sin egen besætning, uden at en dyrlæge har tjekket dem, hvis man er autoriseret til stalddørssalg. Forudsætningen er dog, at fjerkræet er uåbnet, hvilket kan fungere som en garanti for køberen for, at dyret er raskt.

»Vi tror snarere, at det er for at sætte en begrænsning på dette salg. Det vil altid være nemmere at sælge en kylling eller and uden indvolde end en med. Men sådan er reglerne altså. Samme regler gælder i øvrigt for kaniner og opdrættet fjervildt (gråænder, fasaner osv. red.) De må også sælges slagtet, uden dyrlægekontrol, men uåbnede,« siger Finn Jensen i Viborg Stifts Folkeblad.

Jægere må rense

Derfor giver det ikke meningen for Finn Jensen, at jægerne på grund af deres jagttegn må sælge harer, fasaner og gråænder, der både er afhudede, plukkede og rensede for indvolde.

Han mener i stedet at fjerkræsproducenterne skal sidestilles med jægerne i forhold til stalddørssalg, da det ifølge ham kan give en bedre fødevaresikkerhed og bedre dyrevelfærd.

»Dan Jørgensen har også talt og skrevet meget om at få danskerne til at spise bedre og mere lokal mad. Men hvis der er handling bag ordene, så bør han ændre reglerne for stalddørssalg, så det bliver muligt at sælge fjerkræ uden indvolde lige til at putte i ovnen,« siger Finn Jensen i Viborg Stifts Folkeblad.

Fakta:

Stalddørssalg af fjerkræ og fjervildt skal være registreret i Fødevarestyrelsen.

Der må sælges max. 500 stykker om året.

Både slagtning og eventuel plukning og salg skal ske på opdrætsbedriften.

Fjerkræ og opdrættet fjervildt skal være uåbnet.

Emneord

fjerkræ

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle