Fleksible låne- typer vinder frem

Individuelle og fleksible finansieringsløsninger vil få større udbredelse fremover. Vi har allerede set denne tendens i markedet de senere år, og med en forventet vedtagelse af lovforslaget om Særligt Dækkede Obligationer (SDO) vil der i endnu højere grad komme fokus på fleksible løsninger.

Størst mulig fleksibilitet opnås ved at lade basisfinansieringen bestå af variabelt forrentede lån og bruge finansielle instrumenter til at afdække risiko og løbende ændringer af låneporteføljen. Dermed er det muligt at skræddersy finansieringen i forhold til den enkelte landmands præferencer. For eksempel kan der vælges en periode med fast rente ved at indgå en renteswap - eller sikres et loft over renten ved at tilkøbe et individuelt renteloft.

For at opnå det bedste match mellem lån og det finansielle instrument anbefales en basisfinansiering baseret på enten CIBOR eller EURIBOR. Her er der tale om lånetyper, som følger pengemarkedsrenten i Danmark eller euroområdet, og dermed opnås der god sammenhæng til betalingerne fra det finansielle instrument.

På CIBOR-lån i danske kroner reguleres renten hvert halve år i forhold til den aktuelle seks-måneders Cibor-rente. Tilsvarende er det muligt at optage EURIBOR-lån i euro, hvor renten reguleres hver tredje eller sjette måned i forhold til den aktuelle tre- eller seks-måneders Euribor-rente. Begge lånetyper er i øvrigt yderst fleksible med hensyn til valg af løbetid og indledende afdragsfrihed.

Ud over den større fleksibilitet har CIBOR/EURIBOR-lån historisk set haft en lavere rente end Tilpasninglån. Så også af den grund forventes, at landbruget og det øvrige erhvervsliv vil orientere sig mod CIBOR/EURIBOR-lån i fremtiden. Landbruget har da også i høj grad taget de nye lånetyper til sig. Siden efteråret 2005 har CIBOR/EURIBOR-lån således udgjort en stadig stigende andel af Nykredits udlån til landbruget, og aktuelt udgør de nye lånetyper hovedparten af nye lån til landbruget.

Overvej mulighederne nu

Selv om landbruget har taget de nye lånetyper til sig, er der stadig en stor bestand af Tilpasningslån tilbage i landbrugets låneportefølje. Det øgede fokus på fleksibilitet kan dog betyde, at Tilpasningslån er på vej ud ved finansiering af landbrug og det øvrige erhvervsliv, og mange vil sikkert overveje deres lånesammensætning før næste rentetilpasning.

Samtidig medfører de nye SDO-regler, at tinglysningsafgiften for pantebreve, udstedt efter 1. juli 2007, ikke længere nedskrives i værdi i takt med, at der afdrages på lånet. Dermed bliver det fremover muligt at genbruge hele tinglysningsafgiften ved senere låneoptagelse.

Muligheden for at skifte til den nye CIBOR/EURIBOR-platform bør derfor indgå i de finansielle overvejelser for 2007. Overvejes en omlægning af Tilpasningslån, kan det med fordel ske ved den førstkommende refinansiering efter 1. juli 2007. Dermed opnås en fremtidssikret basisfinansiering, og samtidig begrænses den nedskrivning af tinglysningsafgiften, der lige nu finder sted med de nuværende regler, hvis der afdrages på lånet.

I forhold til traditionel låntagning er beskatningen noget anderledes på finansielle instrumenter. Før man begynder at inddrage instrumenterne i sin finansiering, bør man derfor afklare de skattemæssige konsekvenser sammen med sin skatte- og regnskabsrådgiver.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle