Flere dyr: Rekordmange påkørsler af vildt på vejene

Flere dyr og det milde vejr skaber rekordmange påkørsler af vildt.

Der bliver påkørt hjorte som aldrig før på de danske veje. Årsagen er blandt andet den milde vinter, siger vildtkonsulent hos Falck, Allan Bruun Rasmussen til DR Nordjylland.

"Der er meget vildt, der bliver påkørt i øjeblikket. Og det fortsætter åbenbart med at være en stigende tendens og et stigende problem i Danmark," siger vildtkonsulenten.

De seneste tal fra Dyrenes Beskyttelse viser det samme. Dyrenes Vagtcentral 1812 modtager i gennemsnit 30 henvendelser om dagen i hele landet, hvilket er rekord.

Mildt vejr

En af årsagerne til de mange dyr på vejene er vejret.

"Når vi ikke har en vinter med det store snedække, så ser vi jo rigtig meget råvildt, der passerer vejen og er mere ude, end de plejer at være," siger Allan Bruun Rasmussen.

Flere dyr

En anden årsag er, at der er flere dyr end der plejer at være. Hjortenes naturlige fjender - rævene - er i år særlig ramt af hvalpesyge.

"Mange af de rålam der er født i foråret, har overlevet den første tid som er den sværeste for dem og går med mor nu, og det gør, at der er ekstra mange dyr, der krydser vejene," siger Falcks vildtkonsulent.

Der findes ingen konkrete tal på, hvor meget råvildt, der er i naturen. Men alt tyder ifølge Allan Bruun Rasmussen på, at der kun kommer flere.

Så måske vi skal til at lære at køre efter forholdene og tage hensyn til dyrene i trafikken, siger den landsdækkende vildt- og dyrekonsulent hos Falck. Blandt andet ved at følge de hjortevildts-tavler, der er i udvalgte naturområder.

"Og hvis vi så lærer at køre forsigtigt ved daggry og skumringstid, hvor dyrene har deres myldretid," siger Allan Bruun Rasmussen.

Pas på undvigemanøvrer

Hvis man så møder råvildt på vejen, så råder vildtkonsulenten til, at man lader være med at lave reflekshandlingen, hvor man forsøger at undvige dyret.

"Så sker der nemlig ofte det, at vi kører ind i vejtræer eller modsatkørende trafik og det er desværre der, vi ser de alvorlige ulykker," siger han til DR Nordjylland.

Brems ned

I stedet skal man bremse hårdt ned og holde godt fast i rattet. Og hvis dyret så ikke når at komme væk, så skal man sigte efter bagbenene.

"Det lyder måske lidt barsk, men hvis man sigter efter bagbenene, så sker der ofte det, at dyret glider ind under bilen og så undgår vi at få det ind gennem forruden," siger Allan Bruun Rasmussen.

Hvis man er uheldig at påkøre et dyr, så kan Dyrenes Vagtcentral kontaktes døgnet rundt på telefon 1812.

Emneord

ulykke

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle