Flere eksperter tilslutter sig kritik af CO2- certifikater til landbruget

Flere eksperter tilslutter sig kritikken af Handelsplatforms CO2-certifikater

Tænketanken Concito og Rådet for Grøn Omstilling tilslutter sig nu kritikken af handelsplatformen Commoditraders CO2- certifikater kaldet Commodicarbon. Det skriver Børsen

Commoditrader markedsfører certifikaterne med, at man ved at binde sig til at lægge om til Conservation Agriculture i en periode på 10 år kan opnå en klimagevinst på mellem tre og syv ton CO2 pr. hektar om året gennem CO2-lagring og reduceret udledning.

Problemet med certifikaterne og dermed uenigheden går på, hvor meget CO2 der egentlig kan lagres og hvor meget udledningen mindskes ved hjælp af Conservation Agriculture, hvor der sås direkte, halmen efterlades, der er efterafgrøder og sundt sædskifte.

En af kritikerne, Torben Chrintz, der er videnskabelig rådgiver hos den grønne tænketank Concito og deltidslandmand, mener ikke, at certifikaterne kommer til at have nogen endegyldig effekt på klimaets regnskab, og han ville ikke selv købe dem.

Hos Rådet for Grøn Omstilling sammenligner landbrugsrådgiver Annika Lund i Børsen markedet for klimakreditter med det vilde vestens lovløse land.

Seges-direktør Troels Toft og institutleder ved Aarhus Universitet (AU) Jørgen E. Olesen, har begge tidligere udtalt i LandbrugsAvisen, at handelsplatformen Commoditrader oversælger CO2-certifikaterne på lagring i jord ved brug af Conservation Agriculture.

Simon Haldrup der er adm. direktør i Commoditrader, mener dog at Commodicarbon tager højde for, at der er lavere reduktionspotentialer i Danmark end i varmere klimaer, og at selskabet lægger sig op af nyeste forskning og den internationale drivhusgasprotokol.

“Vi er helt klar over, at det ikke er lige til at regne de her modeller ud, og derfor forsøger vi at lægge os op af den nyeste forskning, og vi arbejder hele tiden på at opdatere vores egne regnemetoder, mens vi også får valideret vores data af en tredjepart,” lyder det fra Commoditrader-direktøren til mediet, der for nuværende ikke vil dykke ned i de specifikke udregningsmetoder.

Handelsplatformen er i gang med en indledende fase, der skal give 50 landmænd, der samlet dækker, hvad der svarer til, op mod 3,7 pct. af dansk landbrugsareal, CO2-certifikater i hånden, skriver Børsen.

Faktaboks

Den danskejede digitale platform for handel med korn og råvarer Commoditrader vil hjælpe landmænd i hele Europa med at sælge CO2-certifikater til store virksomheder, der har brug for at kompensere for deres udledning af CO2.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle