Flere grisenoteringer i EU stiger - dansk notering igen overladt til sidstepladsen

Den danske grisenotering står stille, men flere andre europæiske noteringer er steget i indeværende uge.

Udviklingen for den spanske grisenotering er en historie helt for sig.

For mens flere europæiske noteringer ikke har flyttet ret meget på sig hen over sommerperioden, så er den spanske notering bare steget og steget uge for uge.

Der er ikke tale om store stigninger i Spanien, men noteringen er også i forvejen langt foran sine europæiske konkurrenter.

Senest er noteringen gået fra 16,46 kroner til 16,49 kroner. 

Fremgang er der også at spore for den franske grisenotering, der hopper fra 15,34 kroner i sidste uge til denne uges notering på 15,6 kroner.

Blandt de fem største EU-griseproducerende lande indtages tredjepladsen af Tyskland, der igen igen har en uforandret notering på 13,36 kroner.

Holland har efterladt Danmark på sidstepladsen, efter at den hollandske notering er gået fra 12,74 kroner til 13 kroner. 

Den danske notering lyder for anden uge i træk på 12,86 kroner.

Blandt de mindre griseproducerende lande er det værd at bemærke den italienske notering, som - selv om den kun er opgjort for sidste uge - er på 17,18 kroner.

Lille udbud har ikke givet prisstigninger endnu

Den tyske producentforening ISN melder, at den drivende faktor for en svagt opadgående tendens for grisepriserne er et lille udbud af slagtegrise.

Det er også tilfældet i Tyskland:

- Også i Tyskland er udbuddet af slagtesvin langt under gennemsnittet. For eksempel var antallet af slagtninger i sidste uge mere end 12 procent under samme uge sidste år, anfører ISN.

- På efterspørgselssiden peger slagterierne fortsat på et stille kødmarked, men med henblik på afslutningen af feriesæsonen i flere delstater er der kommet lidt liv på markedet på det seneste. Prismæssigt er det endnu ikke lykkedes at opnå en noteringsstigning, men nogle store slagteriers husprispolitik er nu afsluttet, lyder det.

På det spanske marked noterer ISN sig, at der sker små løbende prisstigninger for noteringen. 

- Prisforhandlingerne mellem producenter og købere er fortsat hårde og resulterer igen i et lille plus på én cent (cirka 7,5 øre). Producenterne har på deres side argumentet med det lave udbud af slagteklare grise og den lave gennemsnitlige slagtevægt, som i øjeblikket ligger 2,6 kilo under sidste års niveau, anfører ISN.

For Danmarks vedkommende bemærker ISN, at der er stigende efterspørgsel fra Kina, mens eksporten til Japan er stabil.

- Den store ubekendte i EU er dog mængden af varer der rammer markedet fra den private oplagring i de kommende uger. Derfor opvejer forsigtighed stadig eufori, og den danske slagtesvinsnotering er uændret. Danmark falder således tilbage på sidstepladsen af den europæiske prissammenligning, bemærker ISN.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle