Flere tænker over klimaet ved køledisken

41 pct. af forbrugerne er begyndt at spise mere bæredygtigt inde for det seneste år.

En ny undersøgelse fra Mejeriforeningen viser, at en større klimabevisthed det seneste år har fået flere danskere til at ændre deres madforbrug.

Det kan være afgørende i en grøn genstart af samfundet, mener Jessica Aschemann-Witzel, professor i forbrugeradfærd hos Aarhus Universitet.

Coronakrisen har gjort, at vi er søgt tilbage til de gode gamle madvaner, vi kendte, viser flere undersøgelser.

"Men på den anden side af krisen er jeg sikker på, at de nye og bæredygtige madvaner, som mange forbrugere har brugt tid på at tilegne sig i løbet af de seneste år, vil blomstre op igen", siger professoren og henviser til undersøgelsen fra Mejeriforeningen, hvor 41 procent af danskerne svarer, at de det seneste år er begyndt at spise mere bæredygtigt, og mere end hver tredje har forandret deres kost for at skåne klimaet. 

Ændringerne i danskernes madvaner sker i takt med, at flere er bekymrede for klimaforandringerne i dag end for blot to år siden, viser undersøgelsen.

Jessica Aschemann-Witzel mener, at vores madforbrug et overskueligt sted at tage fat.

"Vi går ikke ud og køber en elbil fra den ene dag til den anden eller får energirigtige ruder i hele huset – her er vores madforbrug, og måden vi køber ind på, et nemmere sted at starte", siger hun.

Undersøgelsen er baseret på en online-spørgeskemaundersøgelse blandt 2.017 udvalgte danskere i aldersgruppen 18-65 år.

Bæredygtig kost kræver bæredygtig produktion

Af konkrete tiltag det seneste år er 39 procent af danskerne begyndt at spise mere frugt og grønt i sæson, mens mere end hver tredje spiser mindre kød, og 56 procent er blevet bedre til at bruge rester og dermed smide mindre mad ud.

"Tallene viser jo, at danskerne er på vej i den rigtige retning, når det handler om at omstille kosten i en mere bæredygtig retning. Og vi kan samtidig se, at danskernes holdning til bæredygtig kost har rykket sig markant de seneste år – for to år siden mente 67 procent, at det var vigtigt at spise bæredygtigt, i dag er det tal oppe på 82 procent", fortæller Jørgen Hald Christensen, direktør i Mejeriforeningen og fortsætter:

"Så viljen er der hos forbrugerne, og det stiller selvfølgelig krav til os i fødevaresektoren om at sørge for en så bæredygtig produktion af madvarer som mulig – de to ting hænger uløseligt sammen, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling".

Faktaboks

Fakta om undersøgelsen

  • Mejeriforeningen har gennemført en årlig undersøgelse om danskernes holdning til bæredygtighed de sidste tre år. Undersøgelsen afdækker danskernes forståelse af begrebet bæredygtighed og holdning til behovet for omstilling til en mere bæredygtig produktion og et mere bæredygtigt forbrug.
  • Datagrundlaget for undersøgelsen er en webbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 2.017 udvalgte danskere i aldersgruppen 18-65 år repræsentativt fordelt på køn, alder og geografi. Undersøgelsen er gennemført i februar/marts 2020, og stikprøven er tilfældigt udvalgt blandt Userneeds Danmarkspanel.
  • Spørgeskemaet er udarbejdet af Mejeriforeningen i regi af European Milk Forum og er gennemført i seks lande: Danmark, Frankrig, Holland, Irland, Nordirland og Belgien.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle