Flere typer stalde kan ikke få støtte i ny ordning: Grotesk, mener rådgiver

Flere staldtyper er ikke tilskudsberettiget i ny ordning for slagtesvinestalde. Rådgiver kritiserer, L&F presser på, og Landbrugsstyrelsen arbejder på en løsning, inden ordningen åbner 5. maj.

I den kommende tilskudsordning for slagtesvinestalde kan man enten få tilskud til traditionelle stalde af mursten eller beton samt til rundbuestalde.

Dermed er der ingen tilskud, hvis man f.eks. vælger Gråkjærs Ø-stald, Seges' nye koncepstald eller Danish Crowns DC Complete-stald.

Det undrer blandt andre Søren Jacobsen fra Danish Farm Design.

"De andre stalde er ligesom rundbuestalden lidt billigere at bygge, men lige så produktionssikre som en rundbuestald. De påkrævede miljøteknologier kan også sagtens implementeres i de typer stalde, så det virker grotesk, at man ikke kan få tilskud til dem", siger han og tilføjer:

"Jeg ved simpelthen ikke, hvor styrelsen har fået den idé fra".

L&F presser på

Hos Landbrug & Fødevarer er man også uforstående overfor fordelingen, og man har gjort Landbrugsstyrelsen opmærksom på problemet.

"Vi forstår ikke, at Landbrugsstyrelsen meget kort tid før åbning har indført en begrænsning for tilskud på visse staldtyper", siger formand for L&F Svin Erik Larsen og fortsætter:

"Vi har haft en intensiv dialog med Landbrugsstyrelsen herom, og vi presser på for en løsning. Vi forventer derfor, at alle relevante staldløsninger vil være tilskudsberettigede, når ordningen åbner den 5. maj 2020. Det vigtige er at få bygget nye pladser til slagtesvin i Danmark".

styrelse undersøger sagen

Hos Landbrugsstyrelsen er man opmærksom på problemet og er lige nu i gang med at undersøge, om det kan nå at blive ændret inden 5. maj, hvor ansøningsrunden åbner.

Det fortæller teamleder i styrelsen Ivan Volf Vestergaard.

”Under arbejdet med den nye tilskudsordning for slagtesvinestalde har vi været i tæt dialog med erhvervet for at lave en attraktiv ordning, som giver mening for landmændene at søge. Det ekstra ønske om at få gjort nogle nye staldtyper tilskudsberettiget kigger vi på", siger han og fortsætter:

"Lige nu undersøger vi, om vi kan få fastsat nogle normer for de nye staldtyper, så de kan blive omfattet af de standartomkostninger, der allerede gælder for rundbuestalde. Vi håber, at det hele falder på plads inden den 5. maj, hvor vi fortsat forventer, at ansøgningsrunden åbner".

Kritiseret ordning

Den kommende tilskudsordning for slagtesvinestalde skulle egentlig være åbnet 5. marts, men blev udskudt efter massiv kritik fra svineformand Erik Larsen.

Selvom ordningen nu er blevet revideret, møder den igen kritik, denne gang af rådgivere og en entreprenør, der i weekendens udgave af LandbrugsAvisen kritiserer, at de miljøteknologier, der kræves i ordningen, er overimplementering af miljøkravene.

Erik Larsen er sådan set enig i kritikken, men mener, at ordningen er blevet forbedret, siden han og L&F rettede den første kritik:

"Vi er fortsat uenige i det politisk valg man har truffet: At man kun giver støtte til projekter, der for de flestes vedkommende ligger langt over kravene i en almindelig miljøgodkendelse, men vi mener trods alt, at vi har fået nogle positive justeringer taget med, der udvider mulighederne for at foretage omkostningseffektive investeringer", siger formanden.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle