Flygtninge lærer at dyrke jorden i Avnstrup

På et asylcenter lærer flygtninge om jorden, klimaforandringer og bæredygtighed. Deltagerne lyser op, når de kommer ud, siger projektleder.

På asylcenteret i Avnstrup i Lejre Kommune på Sjælland mødes 23 flygtninge af forskellige baggrunde hver tirsdag, onsdag og torsdag.

Hver morgen starter med en runde, hvor deltagerne fortæller om, hvad de har lært dagen før. Og hvad de kunne lide.

"Jeg lærte, hvad det betyder for planter, når de bliver plantet der, hvor solen skinner eller i skyggen," siger en kvindelig flygtning fra Irak.

Undervisningen handler om bæredygtighed, bæredygtige lokalsamfund, fødevaresystemer og social iværksætteri . I hjørnet af centerets grund er der blevet anlagt en lille have, hvor deltagerne får lov til at få fingrene i jorden og lærer om dens værdier.

"Man kan se, hvordan de lyser op, når de er derude. De får mulighed for at bygge videre på deres erfaringer og viden om jordbrug og samarbejde omkring arbejdet i haven. Det har en kæmpe stor værdi for dem at tilegne sig ny viden," beretter projektleder hos Chora Connection, Maja Steensberg.

Undervisningen strækker sig over seks uger og er et samarbejde mellem organisationen Chora Connection, Gaia Education og Røde Kors. Projektet er sponsoreret af Udlændingestyrelsen.

Ude i haven er der blevet plantet frugttræer og bærbuske i den nyanlagte skovhave og urter i en urtespiral.
Lærer om permakultur

Seks uger er ikke meget, når undervisningen foregår med tre tolke, der oversætter for underviseren, Cathrine Dolleris. Mange af ordene skal opfindes for første gang, når de skal oversættes til farsi, arabisk og russisk. Ordet ”mikroklima” kræver lidt forklaring, og ordet ”klimaforandringer” var endnu sværere.

Cathrine Dolleris er uddannet inden for geografi og naturresourcerforvandling i 3. verdenslande. I Danmark underviser hun i permakultur, der betyder ”vedvarende kultur” og er et planlægningssystem for jordbrug.

"Der er mange ting, jeg er glad for her. Fornemmelsen af at man lærer at tale et fælles sprog, der hedder permakultur eller social økologisk. Jeg håber, at det kan være med til at sætte deres situation i perspektiv og det kan give dem en modstandsdygtighed overfor, hvad samfundet kan bringe," siger Cathrine Dolleris.

Chora Connection vil bidrage til et bæredygtigt og resilient Danmark. Med undervisningsforløbet, der også bliver afholdt i foråret for et nyt hold, håber projektleder Maja Steensberg, at deltagerne kan være med til at bidrage med deres til det samfund, de ender i. Mange af deltagerne drømmer om at starte deres eget økologiske landbrug i fremtiden.

"Ideelt kan man håbe, at asylansøgerne i projektet kan være med til at lave en bæredygtig omstilling, der hvor de ender. De vil rigtig gerne hjælpe og være en del af lokalsamfundet. De er meget optaget af, hvad vi gør i Danmark, og hvordan de kan gøre sig nyttige," siger Maja Steensberg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle