FN’s generalsekretær kæmper for at genskabe ukrainsk korneksport

Der skal gang i eksporten af korn fra Ukraine, mener generalsekretær i FN, Antonio Guterres, der angiveligt lige nu forhandler om sagen med Rusland, Ukraine, Tyrkiet, USA og EU. 

FN’s generalsekretær Antonio Guterres ventes onsdag at løfte slører for samtaler med Rusland, Ukraine, Tyrkiet, USA og EU om at genetablere korneksporten fra Ukraine og revitalisere gødningseksporten fra Rusland og Belarus.

Det skriver Reuters.

Krigen i Ukraine fortsætter nemlig med at pøse benzin på de stigende priser på korn, madolie, brændstof og gødning. Guterres har allerede tidligere advaret om, at det vil nære fødevare- og energikriserne i fattige lande.

Siden den russiske invasion af Ukraine har de ukrainske havne ved Sortehavet været blokeret. Landbrugsprodukter er kun eksporteret ud af landet med langsommelige tog eller via små havne langs Donau-floden. 

Efter Guterres besøge Kyiv og Moskva i april, opfordrede han til, at alle hjælper til med at få gang i eksporten igen. 

Guterres forventes at fortælle mere om sine bestræbelser på at få eksporten i gang igen på et møde, der afholdes sammen med den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken.

25 MIO. TON KORN I UKRAINE

USA bakker op om Guterres. USA’s ambassadør i FN, Linda Thomas-Greenfield, beskyldte endvidere tirsdag Ruslands ageren i Ukraine for at skabe usikkerhed om fødevaresituationen.

- Deres blokade af havnene og dermed ikke tillade mad og hvede forlade Ukraine, deres bestræbelser på at forhindre landmænd i at tilså deres marker, deres angreb på fødevaresiloer – alt det bidrager til at skabe en forfærdelig situation, lød det fra hende tirsdag.

Lige nu anslås det, at der ligger 25 millioner ton korn i Ukraine fra høsten 2021, som stadigvæk ikke er sendt ud på et hungrende verdensmarked. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle