Foderbranchen går efter bæredygtigt protein

DAKOFO afviser kritik om, at de ikke har styr på sojaleverandører og om importeret soja er bæredygtig.

Den Danske foderbranche er helt fremme når det gælder bæredygtigt protein det siger DAKOFO, som er den danske brancheorganisation for Korn- og foderbranchen. I en pressemeddelelse afviser DAKOFO, at dansk landbrugs import af soja til foder, fører til afskovning og skader lokalbefolkningen i Argentina. Det sker efter kritik fra organisationen Verdens Skove, som mener, at danske importører ikke stiller krav, der er høje nok.

Mange initiativer

Ifølge DAKOFO er det i strid med fakta, når branchen den seneste tid er kritiseret for ikke at stille krav til sine leverandører. Branchen arbejder tværtimod på både nationalt og europæisk niveau for at hæve standarden.

Den danske foderbranche stiller krav til sine leverandører af soja. Det gøres blandt andet gennem indkøbskriterierne og ’Supplier Code of Conduct’. Disse aftaler omfatter er en lang række strenge krav, f.eks. om afskovning, korrekt håndtering af sprøjtemidler, god landbrugspraksis, arbejdstagerrettigheder, lokalbefolkningen og sundhed. Sojaleverandørerne skriver under på, at de lever op til disse krav.

Kun lille aktør

Dannmark aftager med en import på 1,7 mio. ton soja ca. 0,5 procent af den samlede globale sojaproduktion, og er dermed kun en lille aktør. Derfor arbejder DAKOFO i den europæiske brancheorganisation FEFAC på at få fælles EU-guidelines for bæredygtig sojaimport.

FEFAC-retningslinjerne har haft en mærkbar positivt effekt i Sydamerika, og de er et eksempel på hvordan den danske grovvarebranche har taget ansvar, mener DAKOFO.

Nye muligheder

Samtidig har branchen fokus på nye proteinkilder til landbruget. Råvarer, der både kan konkurrere på næringsværdi og pris. Allerede i 2015 startede man et meget ambitiøst forskningsprojekt – Norfab – som sigter på at udvikle nye robuste hestebønnesorter til det danske marked.

Der arbejdes både med proteinafgrøder herhjemme, på bioraffinering af græs og forarbejdning af søstjerne til foderformål

Regeringens Bioøkonomi panel har for nyligt afleveret en rapport – Proteiner for Fremtiden - som kommer med anbefalinger til hvordan produktionen af protein til blandt andet foderformål kan øges ganske betydeligt. Rapporten rummer ambitiøse anbefalinger til at tilvejebringe nye alternative proteinkilder – som kan konkurrere med og erstatte noget af sojaimporten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle