Foderet smitter mink med MRSA

En tredjedel af alle mink i Danmark er smittet med MRSA-bakterier. Smitten sker primært gennem dyrenes foder.

Mink på danske besætninger bliver fodret med råt slagteriaffald fra svin, og når dyrene mæsker sig i svinerester, som udgør en del af deres kost, risikerer de at blive smittet med multiresistente bakterier. Det skriver DR. Det er forskere fra DTU, der har fundet sammenhæng mellem de multiresistente bakterier og resterne af svinekød, som minkene spiser. Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet fortæller, at MRSA-bakterierne ofte sidder på minkenes poter og i deres svælg.

»Og vi kan se, at de typer MRSA, vi ser hos minkene, er de samme, som dem vi ser hos svin«, siger Mariann Chriél til DR. Speciallæge Michael Pedersen fra Hvidovre Hospital er foruroliget over situationen. »Det er helt uacceptabelt ligefrem at pode dyrene med resistente bakterier«, siger han til DR. Der registreres flere og flere tilfælde af MRSA-bakterier blandt de ansatte på landets minkfarme. Bl.a. derfor har Kopenhagen Fur initieret og aktivt støttet DTU-Veterinærinstituttets undersøgelser og kortlægning af MRSAs udbredelse på mingårde, skriver Kopenhagen Fur til landbrugsavisen.dk. DTUs undersøgelse viser, at MRSA ikke findes i luften på minkgårde, at mink relativt hurtigt renser sig selv for MRSA, og at mink ikke opformerer MRSA. Danske Minkavlere har i samarbejde med Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg udarbejdet en vejledning til avlere og medarbejdere vedrørende hygiejne.

»Danske Minkavlere vil selvfølgelig fortsat i dialog med forskningsinstitutioner og myndigheder følge sundhedstilstanden i erhvervets dyrehold tæt, så der kan ageres, hvis status mod forventning skulle ændre sig«, skriver Kopenhagen Fur.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle