Folk, der køber økologisk, spiser sundere

De spiser mindre kød og mere frugt, selv om de ved, det ikke er bevisligt sundere en konventionelle produkter.

Det er ikke sundere at spise økologiske fødevarer, men folk der køber økologisk spiser sundere. Det fastslog professor Peter Sandøe fra Københavns Universitet i et indlæg på økologikongressen i Kolding onsdag.

Ifølge Peter Sandøes undersøgelser lever forbrugere, der køber meget økologi, lever mere i overensstemmelse med kostpyramiden. Det er altså ikke, fordi de spiser økologiske produkter, at de bliver sundere, men fordi de er mere bevidste om, hvilke kost de spiser.

»De køber ikke økologisk, fordi de mener, det i sig selv giver en større sundhed. Men de lever sundere”, siger han.

For eksempel spiser de, som køber økologisk, mindre kød og mere grønt, viser undersøgelserne. Så selv om klimabelastningen af en økologisk kylling er større end for en konventionel, bliver den samlede klimabelastning mindre, fordi de spiser mindre kød.

’Fri for rester’

Ifølge Peter Sandøe køber mange mennesker økologisk fordi det er ’fri for rester’ og giver mere dyrevelfærd. Men de ser ingen sammenhæng med deres forbrug, og om de lever rigtigt. De kræver ikke bevis for, at det er sundere, men hælder sig op ad forsigtighedsprincippet.

»Økologien er ikke sundere i sig selv. Derimod ser det ud til, at forbrug af økologisk fødevarer indgår i en pakke af praksisser som er forbundet med sundere kost«, fastslår Peter Sandøe.

COOP-analyse bakker op

En undersøgelse fra COOP bakker ifølge CSR-chef Thomas Roland op om undersøgelserne fra Københavns Universitet.

»En, der ikke køber økologisk, bruger 140 gram kød om dagen i gennemsnit, mens de 30 procent, der køber mest økologi bruger halvt så meget«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle