Fond får et år ekstra til at låne 400 mio. ud til landmænd

Vækstfonden har fortsat svært ved at få millionerne til at rulle ud i investeringer i landbruget. Nu forlænges Dansk Landbrugskapital med et år ekstra.

Lånepuljen i Dansk Landbrugskapital forlænges med et år.

Dermed får Vækstfonden et ekstra år til at få over 400 mio. kr., øremærket til investeringer i landbruget, ud at rulle.

Det oplyser Vækstfonden, der administrerer ordningen, der tilbage i 2016 blev kendt som Sass-puljen, efter den daværende idemand, erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S).

Oprindelig skulle muligheden for at låne penge af puljen være udløbet til februar 2021, men dette er altså nu udskudt med et år, i håb om at flere penge kan komme ud at arbejde.

”Vi må konstatere, at vi på nuværende tidspunkt ikke har udlånt det beløb, som vi havde håbet på. Det skal vi have gjort noget ved, for jeg ved, at der er mange spændende investeringsprojekter derude, hvor Dansk Landbrugskapital er en oplagt mulighed,” udtaler Lene Gade Hovmøller, landbrugsdirektør i Vækstfonden.

Lånepuljen blev stiftet til at kunne rumme udlån for en milliard kroner, via bidrag fra fire af landets store pensionskasser og skulle sikre flere rentable investeringer samt mere kapital i landbrugserhvervet.

Puljen bliver nu skåret ned til max 700 mio. kr. i samlet investeringsmulighed frem for det tidligere loft på 1 mia. kroner. 

Svært at få pengene ud til landbrug

Det er ingen hemmelighed, at Dansk Landbrugskapital (DLK) har haft mere end svært ved at få "millionerne til at rulle" ud til nybyggerier på landet.

Lånemuligheden blev lanceret i 2017, men i maj havde kun 36 landmænd tegnet aftaler med DLK, for samlet omkring 200 mio. kr; altså omkring en femtedel af den samlede pulje.

Lene Gade Hovmøller har flere gange understreget, at Vækstfonden arbejder på sagen, men at det har taget tid at få muligheden bredt ud.

”Vi har på nuværende tidspunkt udlånt 265 mio. kr. til 43 landbrugsvirksomheder. Det er penge, der er gået til investeringsprojekter rundt omkring på bedrifter i hele Danmark. Og der er brug for de vigtige investeringsprojekter", udtaler hun.

"Dansk Landbrugskapital giver mulighed for, at planen om vækst – ved udvidelse eller køb af ejendom – kan realiseres. Det er også oplagt til bæredygtige projekter, hvor man ønsker at energirenovere stalde, effektivisere dem eller investere i nye stalde".

DLK's lån er såkaldt ansvarlige lån, hvilket betyder, at de kan tælles som egenkapital i landbrugsselskabet, og dermed også står sidst i prioritetsrækkefølgen blandt kreditorerne. Det betyder dog også, at renten er dyrere end anden finansiering - nemlig på 10-10,5 procent over hele lånets løbetid på 8 år.

Lånet kan ikke delindfries på grund af konstruktionen som ansvarligt lån, men skal i stedet indfries i sin helhed, hvis landmanden ønsker at afslutte lånet før tid. 

Faktaboks

"Sass-puljen": Dansk Landbrugskapital:

  • I maj 2015 lancerede erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) en hjælpepakke, der skulle låne milliarder ud til landbruget via en fond. Målet var investeringer og ekstra kapital i erhvervet.
  • I 2017 blev Dansk Landbrugskapital stiftet med 500 mio. kr. fra staten og 500 mio. kr. fra fire pensionskasser. 
  • Lånene er ansvarlige lån og regnes derfor som egenkapital. Renten er 10-10,5 procent, og lånet løber over 8 år.
  • Vækstfonden står for den praktiske forvaltning af fonden

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle