Forædlingsfirma om soja: Mange levnede heller ikke majs en fremtid i Danmark

Et forædlingsfirma forsøger at udvikle sojabønner, der er tilpasset det danske klima.

Sojabønner har brug for masser af sol og varme for at gro optimalt. Men i Tyskland har man alligevel arealer med sojabønner fordelt over hele landet - også i den nordlige del. 

Forædlingsfirmaet Saaten-Unions afdeling i Flensborg arbejder på at tilpasse sojabønnen, så den også kan leve i Danmark. 

"Vi skal have nye, tidligere sorter, som simpelthen skal bruge færre vækstdage, fra vi sår, til vi kan høste, hvis det rigtigt skal slå an", siger jens Ole Dalum Nielsen, områdechef for Skandinavien, Saaten-Union. 

Virksomheden har i samarbejde med Mollerup Mølle i år forsøgt at dyrke den på Mors. På trods af at vejret har givet problemer, er Jens Ole Dalum Nielsen forhåbningsfuld, og han tror, at danske landmænd på sigt vil komme til at dyrke sojabønner. 

"Jeg tror da ikke, at det bliver med stor stigning i de første mange år. Det er en lang proces, og det her er kun den spæde start. Det var et dårligt år, vi startede ud med, men der sker meget med forædling. Man sagde det samme om majs for 25 år siden - at det aldrig nåede til Danmark, og nu er det en af de største afgrøder. Man kan meget med forædling", siger Jens Ole Dalum Nielsen. 

Som sojabønnerne er nu, kræver det højere temperaturer, for at de har gode muligheder for at gro.

"Nu har det været ekstremt dårligt vejr, og gennemsnittet er da heldigvis bedre end det, vi har haft i 2017, så det giver selvfølgelig lidt håb", siger Jens Ole Dalum Nielsen. 

Virksomheden forsøger, at dyrke den utraditionelle afgrøde i Danmark, fordi den er rig på proteiner. 

"Det udspringer af, at landbruget leder efter proteinkilder. Vi importerer jo ekstremt mange sojabønner. Hvis vi kan producere lidt selv, kunne det være rigtig interessant. Det var vores indgangsvinkel, og nu prøver vi os frem og ser, hvad der sker", fortæller Jens Ole Dalum Nielsen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle