Forøg udbyttet: Lad foderroerne stå

Tidlig optagning koster udbytte og kan i det nuværende føre give ekstra behov for rensning.

Mens majsen i Vendsyssel mange steder er gået helt i stå i det ekstremt våde og kølige efterår nordenfjords og ifølge LandboNords kvæg- og planteavlsrådgivere derfor bør høstes næste gang, føret er til det, ser det anderledes ud med foderroerne.

Det stod klart på LandboNords roedag torsdag med faglige indlæg og besøg i marken hos Poul Henrik Jensen nær Hørby, der har roer på menyen til sine 250 jerseykøer året rundt, enten som friske roer eller samensileret med majs.

Foderroerne vokser fortsat, så længe temperaturen er over tre grader, og deres ’vækstmotor’ i form af en opretstående, grøn og sund top er intakt.

Afvent tørvejr

Gevinsten ved at vente med optagningen er ikke kun en betydelig tilvækst i FE/ha også i det sene efterår. Det nuværende føre vil også give problemer med strukturskader i markerne og et øget behov for rensning af foderroerne for at få skilt jord og sten fra.

Så rådet fra rådgiverne i det, de selv kalder ’Jyllands største roedistrikt’ er at afvente gode tørvejrsperioder i de kommende uger og måneder.

Har høstet i april

»Vi har før taget roer op så sent som 5. april, men så var der heller ingen top tilbage på roerne,« siger kørselsleder Jens Ole Larsen, Svend Aage Christiansen Maskinstation, der med en selvkørende Holmer-roeoptager har omkring 600 hektar i ordrebogen.

Svend Aage Christiansen Maskinstation kan dog tilbyde effektiv rensning med en Ørum-roevasker, hvis behovet opstår.

For Vraa Maskinstation med en bugseret Thyregod-optager til helplantehøst og knusning af både top og rod på optageren til samensilering med majs er situationen også den, at resultatet bliver markant bedre under tørre forhold i forhold til at udnytte optagerens ekstra børsterenser optimalt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.