Forbrugerrådet Tænk vil med i ringen i klimaretssag mod Danish Crown

Forbrugerrådet Tænk vil flankere Dansk Vegetarisk Forening i retten i Danmarks første klimaretssag mod Danish Crown.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for retsopgøret mellem en række grønne organisationer og slagterikoncernen Danish Crown, men allerede nu trækker sagen overskrifter.

I september godkendte Vestre Landsret at både Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer kunne gå med i sagen på Danish Crowns side og være såkaldte biintervenienter i retssagen.

Nu har Forbrugerrådet Tænk anmodet om at træde ind i landsretssagen som en del af anklagerholdet sammen med Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening (DVF), der i sommeren 2021 lagde sag an mod Danish Crown. Det skriver Børsen

Forbrugerrådet Tænk får ind i sagen netop på baggrund af DI og L&Fs indtræden.

- Vi mener, at vi kan komme med vægtige udsagn og indlæg fra et andet perspektiv end erhvervsorganisationerne. Sagen er helt i tråd med vores arbejde for forbrugerne, og det er helt afgørende at få stoppet greenwashing, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, forklarer formand for rådet Anja Philip til mediet.

Sagen handler helt konkret om kampagnen "Klimakontrolleret gris", og hvorvidt Danish Crown har overtrådt markedsføringsloven ved at markedsføre dansk grisekød som "mere klimavenlig, end du tror" og ved at anvende netop betegnelsen "klimakontrolleret gris".

Ifølge interesseorganisationerne var de udsagn vildledende for forbrugerne.

Siden har samtlige danske dagligvarekæder valgt at stoppe salget af produkter med kampagnens klistermærke, og i oktober 2021 valgte Danish Crown at indstille kampagnen.

Kampagnen blev startet i august 2020.

I første omgang var sagen sat til at gå i byretten i Randers, men sagen har fra begyndelsen haft principiel karakter, og i januar besluttede Randers Byret, at sagen skulle begynde i landsretten. Som den første store klimaretssag i Danmark forventes opgøret at danne grundlag for, hvordan fremtidige sager på området bliver behandlet.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle