Forening fejrer 175-års jubilæum: Vi er jo næsten en national kødkvægsrace

Dansk Korthorn markerer sit 175-års jubilæum på Landsskuet med en grillfest.

Hvis der skulle være en national kødkvægsrace i Danmark, burde det være Dansk Korthorn. Ikke nødvendigvis på grund af racens udbredelse, men på grund af historien.

Det mener Sten Simonsen, medlem af bestyrelsen for Dansk Korthorn og selv aktiv avler med godt 100 Dansk Korthornsdyr på bedriften ved Brønderslev.

I år kan foreningen fejre, at det i hvert fald er 175 år siden, at de første korthornskvæg blev registreret i Danmark. Den historik er der ikke mange - hvis nogen - af de andre kødkvægsracer i Danmark, der kan slå, siger han med et drillende smil.

Kvie på grillen

Efter to års tørke med dyreudstillinger lå det lige for at fejre det markante jubilæum på Landsskuet i Herning.

- Der er en i forhold til racens udbredelse fin opbakning til Landsskuet med 21 tilmeldte dyr, og så laver vi et grillarrangement for foreningens medlemmer samt indbudte gæster efter bedømmelsen, fortæller Sten Simonsen.

En korthornskvie er slagtet og en slagter er hyret til at grille den. Blandt de indbudte gæster er en flok landmænd fra Tyskland, som i de senere år har udvist en særlig interesse for de danske korthornskvæg.

- Der er blevet solgt en del avlsdyr til Tyskland i de seneste år. De har villet købe alle dem, vi kunne skaffe, fortæller Sten Simonsen begejstret.

Tyskerne fremhæver blandt andet racens kødkvalitet og smag samt dyrenes omgængelighed, fortæller Sten Simonsen.

- Vi har en race, som ikke behøver meget indkøbt foder for at lave kød. Og så er køerne utroligt selvhjulpne. Det er to afgørende parametre for at holde økonomi og arbejdsglæde ved kødproduktionen, mener Sten Simonsen.

Race med flere formål

Korthornskvæget var oprindeligt en toformålsrace, som både kunne give kød og mælk. Selv om der siden er avlet markant mere på kødproduktionsegenskaberne, kan køerne fortsat give en del mælk til kalvene sammenlignet med andre kødkvægsracer.

- Det er med til at give billig tilvækst på kalvene, pointerer Sten Simonsen.

Han købte sine første korthornskvæg for 13 år siden og har løbende udvidet til de nu 45 til 50 køer plus opdræt.

- Jeg er i den grad blevet fascineret af racen, hvor deres evne til at klare sig selv og være nøjsomme er det, som har fået mig til at få flere og flere, fortæller Sten Simonsen, som ud over korthornskvæget også er mælkeproducent med cirka 75 årskøer.

At racen også kan præstere tilvækst beviste han for to år siden, hvor han fik slagtet en tyr, der vejede 975,5 kilo på krogen og klassificerede med 15.

- Den kom lige fra græsmarken. Det resultat var jeg godt tilfreds med, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle