Forening i oprør: Brexit rammer briternes svineeksport

Britiske landmænd er fortørnede over bureaukrati, når de skal eksportere slagtesvin til EU.

Mens EU-landenes eksport til Storbritannien indtil videre glider ifølge meldinger fra flere danske og europæiske virksomheder, melder britiske landmænd nu om bøvl ved den nye og hårdere grænse.

Det skriver det britiske fagmedie Farmers Guardian.

Den britiske forening af svineproducenter, National Pig Association, klager her over "en uforholdsmæssig stor mængde af bureaukrati og papirarbejde", hvilket sætter en prop i eksporten af slagtesvin til EU.

Den større mængde papirer medfører forsinkelser, og når der så samtidig ikke er tilstrækkelig med kapacitet på veterinærsiden, så ender det ifølge den adm. direktør i foreningen Dr Zoe Davies med, at eksporten af slagtesøer er uinteressant for købere fra EU.

Ifølge direktøren er en del af papirarbejdet en uundgåeligt element og konsekvens af Brexit, men hun udtaler også i en større pressemeddelelse fra foreningen, at hun mener, at EU lige nu kontrollerer flere britiske sendinger end sendinger fra andre tredjepartslande - og hun frygter, at situationen vil blive værre den kommende tid, når eksporten når sit normale omfang.

Uretfærdig ekstra kontrol

En sending af slagtesøer blev forsinket hele 20 timer i Calais-havnen i Frankrig på grund af veterinærtjek. Det medførte ifølge NPA, at den tyske modtager afviste at modtage grisene. Andre eksportører melder om meget tungt papirarbejde med talrige certifikater, hvoraf ingen kan udfyldes digitalt.

Samtidig finder foreningen EU's tiltag uretfærdige, fordi Storbritannien ikke selv er klar til at håndhæve reglerne endnu på importsiden, fordi man kun er ved at indfase kontrollen.

”Det er klart, at Europa-Kommissionen ønsker at gøre Brexit så smertefuld og så rodet som muligt for at forhindre ethvert andet land i at følge efter, så vi har meget lidt håb om at forbedre tingene", udtaler hun og anmoder regeringen om at gribe ind.

"For svinesektoren kommer dette oven i en allerede meget svær situation, hvor en række slagterier og fabrikker er ramt af covid-19 udbrud og derfor ikke kan tage den sædvanlige mængde grise ind, hvilket betyder at vi allerede har grisene gået længere tid på farmene, end de normalt ville gøre".

Ifølge NPA eksporterede UK mere end 180.000 tons svinekøds-produkter til EU i de første ti måneder af 2020. Det svarer til 44 procent af den samlede britiske eksport på området.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle