Forening vil købe gammel fabrik og lave økolandbrug

Flere økosamfund og fælleskaber skyder op rundt omkring i Østjylland. Ved Ebeltoft er en forening i gang med at købe gammel fabrik.

Nye fællesskaber og økosamfund dukker op i Østjylland. Lige nu er der 10 økosamfund i regionen, som er medlem af Foreningen for Økosamfund. Så sent som i fjor kom der to nye med, skriver TV2 Østjylland.

Fællesskaberne er bygget op forskelligt, men de bryder alle med den gængse måde at leve sammen på og har fokus på bæredygtighed. Snart kan endnu et fællesskab være på vej.

Foreningen Grobund med omkring 300 medlemmer vil opkøbe en nedlagt stålfabrik ved Ebeltoft Færgehavn og bygge en ny økolandsby op med landbrug, fiskeri og erhverv til indbyggerne.

"Vi har vores klima og vores natur. Vi kan se, vi ødelægger rigtig meget omkring os. Vi er nødt til at gøre noget helt konkret. Det slår ikke til bare at snakke om det her, vi må have noget handling på banen", siger projektmager Steen Møller, der tidligere har været med til at stifte økolandsbyen Friland ved Feltballe, til TV2 Østjylland.

Siden slutningen af 1970´erne er der kommet kollektiver, bofællesskaber og små selvforsyndende landsbyer til rundt omkring i hele Danmark.

Men der er stadig behov for at tænke anderledes, end den måde de fleste lever på i dag.

"Det siger noget om, hvor presset vi er – vi lægger meget energi på arbejdsmarkedet", fortæller Mette Mechlenborg, som er forsker ved SBI – By, bolig og ejendom hos Aalborg Universitet, til TV2 Østjylland.

Fællesskabet er nøgleordet. Men der er forskel på, hvordan vi vil bryde ud af rammerne i dag i forhold til for 40 år siden.

Julesneen falder tidligt i år 10. december · 06:48

"Privatlivet er stadig helligt. Det skal ikke nedbrydes som i 70´erne. Det, det handler om i dag, når man snakker fællesskab – ikke så meget politisk, men et ønske om at komme hjem til sin bolig og dele fritid, hverdag, afhentning af børn, lave bål og mad sammen", siger Mette Mechlenborg.

Men det er samtidig noget, vi gerne selv vil styre, fortæller Mette Mechlenborg.

"Det er noget, vi gerne vil vælge til, når vi har brug for det. Vi vil stadig kunne trække os tilbage, når vi ikke vil være en del af det".

Målet for foreningen Grobund er at skabe et bæredygtigt lokalsamfund, som skal inspirere til en mere bæredygtig livsstil.

"Vi skal tage ansvar for at gøre tingene på en bedre måde. Og det er det, vi gør her. Helt konkret. Det nuværende system er kørt af sporet. Det er mere et system, end det er noget for mennesker", siger Steen Møller.

Hvis det skal blive en realitet, skal 160 af deres medlemmer hver lægge 50.000 kroner, så fabrikken kan købes, og de kan gå i gang med at producere. Senere vil de bygge økolandsbyen op omkring ved at producere off-grid huse.

"Det urealistiske er at blive siddende på sin røv og sige, det vil vi gerne og gøre ingenting. Det realistiske er at rejse sig og gøre det, der skal gøres", siger Steen Møller.

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu