Foreninger vil samle én million underskrifter: Vil have pelsproduktion forbudt i EU

60 dyreværnsforeninger har startet et nyt borgerforslag, der skal gøre pelproduktion forbudt i EU. Dyrenes Beskyttelse og Anima er med i initiativet.

Under titlen "Fur Free Europe" er 60 dyrevelfærdsorganisationer gået sammen om at få pelsproduktion forbudt i EU.

Midlet er et europæisk borgerinitiativ, der skal bringe sagen helt ind på EU-politikernes skriveborde.

Kan man samle en million underskrifter fra europæere fordelt over mindst en fjerdedel af medlemslandene, skal EU-Kommissionen nemlig tage stilling til et forslag. Kommissionen er dog ikke forpligtet til at handle. 

Blandt de 60 organisationer er blandt andet World Animal Protection Danmark, Dyrenes Beskyttelse, deres svenske pendant Djurens Rätt, Anima og gruppen Compassion in World Farming.

Initiativtageren er paraplyorganisationen Eurogroup for Animals.

Der blev åbnet for indsamlign af underskrifter i dag, onsdag, og i skrivende stund har over 17.600 europæere skrevet under på erklæringen.

Underskriftsindsamlingen skal føre til at få embedsværket i EU til at vedtage et endeligt forbud mod pelsproduktion i EU, lyder det i indstillingen. Det gælder såvel mink, ræve og mårhundeskind samt andre mindre skindtyper.

Derudover håber man også generelt at få bandlyst skindprodukter fra det europæiske marked. På den måde vil man undgå, at minkproduktionen blot rykkes og øges uden for Europa. 

Initiativtagerne kalder på deres hjemmeside pelsavl for både "uetisk", "usikkert". Sidstnævnte henviser især til den usikkerhed der fulgte efter en del mink blev smittet med corona.

- At holde og aflive dyr udelukkende med henblik på pelsproduktion er etisk uacceptabelt, står der i oplægget.

Fra Dyrenes Beskyttelse lyder det, at buralderen bør være fortid.

- Tiden er i den grad løbet fra pelsindustrien, hvor dårlig dyrevelfærd, sundhedsrisici, miljøproblemer og økonomisk underskud har været hverdag de sidste år. Ved at løfte i flok og få et europæisk forbud mod pelsproduktion er vi med til at få lukket en forældet industri. Buralderen er ovre, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Der er vedtaget et midlertidigt forbud mod at holde mink i Danmark, der indtil videre løber frem til 2023

Flere europæiske lande, som for eksempel Norge, Storbritannien og Østrig, har enten allerede afviklet minkproduktionen eller iværksat en udfasning. 

Organisationerne har et år til at samle underskrifter nok, det vil sige indtil maj 2023. 

Indtil nu er det blot lykkedes for seks borgerforslag at indsamle en million underskrifter, og kun to er indtil videre blevet taget op af EU-Kommissionen.

Først et forslag om drikkevand og senest med borgerinitiativet "End the Cage Age", der blev igangsat i 2018. Her skrev 65.000 danskere under på forslaget, der nu er nået så langt, at EU-Kommissionen vil fremsætte et lovforslag om at udfase bure i opdræt af dyr i 2023.

Faktaboks

Fur Free Europe

Målet er at indsamle en million underskrifter på tværs af EU. Opnår man en million underskrifter, er EU-Kommissionen efterfølgende forpligtet til at behandle borgerinitiativet. EU-Kommissionen skal vurdere, hvilke tiltag, den vil foreslå på baggrund af initiativet, og ikke mindst, hvad begrundelsen er for disse tiltag eller for ikke at handle.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle