Forlydender om forlænget kornaftale presser hvedeprisen ned

Hvedeprisen falder på forlydender om en forlængelse af aftalen om kornkorridorer på tværs af Sortehavet. Analysehus spekulerer nu i køb af foderkorn.

De seneste dages talrige forlydender om, at kornaftalen mellem Rusland, Tyrkiet og FN bliver forlænget, har sendt hvedeprisen på en nedadgående kurs.

Aftalen gør det muligt for Ukraine at afskibe korn fra de vigtige havne ud mod Sortehavet og dermed sikre fødevaresikkerheden.

De seneste fem dage er prisen for et ton møllehvede på Matif-børsen faldet med fire procent. Alene mandag faldt den med 2,24 procent og landede på 318,75 euro pr. ton.

Kraftigt fald

Da Rusland midlertidigt trak sig fra aftalen i slutningen af oktober, nåede prisen op i 359 euro pr. ton.

Målt i kroner per hektokilo er prisen på hvede ifølge kornbasen.dk faldet fra 232 til i omegnen af 200 kroner den seneste måned på det fysiske danske marked.

Ifølge Kornbasen.dk rejser de faldende priser – og tvivlen om, hvornår vi igen vil se en stigning – spørgsmålet om, hvorvidt det snart er tid til at købe foderkorn.

- Når aftalen kommer på plads i løbet af de næste dage, kan det ikke udelukkes, at vi får en nyt (mindre) prisdyk, men herefter rettes fokus med stor sandsynlighed mod andre og mere prisstøttende forhold på godt 30 kroner som følge af markedets ensidige fokus på en åben eksportkorridor og en sandsynlig aftaleforlængelse, lyder analysen fra Kornbasen.

Centrale kilder: Aftalen bliver forlænget

Den nuværende aftale, der blev indgået i slutningen af juli, udløber lørdag.

Der har længe været spekulationer om, hvorvidt Rusland vil gå med til en forlængelse. Officielt er der endnu ikke indgået en aftale, men oplysninger fra adskillige kilder og udmeldinger fra centrale skikkelser tyder på, at aftalen bliver forlænget.

Onsdag morgen lød det ifølge Reuters fra Tyrkiets præsident Erdogan på G20-topmødet på Bali, at han forventer, at aftalen bliver forlænget med mindst et år.

Tirsdag eftermiddag kunne nyhedsmediet Bloomberg berette, at fire centralt placerede anonyme kilder kunne bekræfte, at aftalen vil fortsætte.

Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov sagde i forbindelse med sin korte deltagelse på det igangværende G20-møde, at han forventer, at aftalen bliver forlænget, og at Ruslands krav om at få lempet sanktioner vil blive imødekommet. Det har hele tiden været Ruslands krav.

Fra ukrainsk side har der blandt andet været et ønske om, at processen med inspektion af skibe i Istanbul, som er en del af aftalen, bliver mere gnidingsfri.

Black Sea Grain Initiative, der administrerer aftalen på vegne af parterne, vil dog endnu hverken be- eller afkræfte.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle