Formænd efter gylle-stormvejr: Vi fortryder ikke - debatten er vigtig

Syv lokalformænd har delt vandene med budskab om ’vanvidskørsel’ i gyllesæsonen. Trods stærke reaktioner fastholder de syv deres budskab om at holde arbejdstimerne i fornuftigt leje. Men det må ikke opfattes som hetz mod unge, understreger de

 Facebook, internettet, telefoner og mailbokse har glødet og reaktionerne har været stærke med både opbakning og beskyldninger om landbrugsskadelig virksomhed. 

Alligevel fortryder syv landboformænd ikke, at de i sidste uge gik ud med en fælles pressemeddelelse med en opfordring til at stoppe ’vanvidskørslen’ i gyllesæsonen.

I bakspejlet beklager de dog, at udmeldingen har kunnet opfattes som et angreb på de unge traktorførere.

"Vi har ikke været helt klare nok på det punkt: Det handler ikke om de unge - men om dem, der kører gylle ud generelt, og om holdninger til, hvor mange timer i træk, man bør køre", siger Christian G. Jensen, Lbf. Kronjylland.

Kan ikke dokumenteres

Kritikere har bl.a. efterlyst dokumentation for, at der sker særlig mange ulykker i gyllesæsonen og at de skyldes trætte, unge traktorførere.

Christian G. Jensen erkender, at de syv formænd ikke har dokumentation for, at de fire ulykker, de nævner i deres pressemeddelelse, generelt skyldes en traktorfører, der er faldet i søvn under kørslen. 

Et af de havarerede gyllekøretøjer har han dog set ved selvsyn, og der er han ikke i tvivl om, at netop dét har været situationen. 

"Uheldet skete midt om natten på lige vej. Der er ingen bremsespor og traktoren er kørt tværs over vejen og er endt i grøften", fortæller Chr. G. Jensen.

Han ved, hvad det er for en maskinstation, og ved, at traktorføreren blev hentet af maskinstationejeren. Den unge traktorfører havde fået et chok men var heldigvis ikke kommet noget til.

"Den slags sager kommer ikke i statistikkerne, for der er selvfølgelig ingen, hverken maskinstationer eller unge, der står frem og siger: Jeg faldt i søvn og kørte galt".

"Nøjagtigt sådan"

Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland, har også fået stærke reaktioner.

Han har i weekenden fået mail fra et par unge, som afviser, at forholdene er som beskrevet. Men han er også blevet ringet op af en ung traktorfører, som bekræftede at ’det er nøjagtigt sådan, det foregår’.

"Han sagde til mig, at ’Forventningen til os i gyllesæsonen er, at vi i en hel måned i træk leverer mellem 15 og 17 timer hver eneste dag´ . Og han fortalte, at han har kammerater, der kører 500 timer på en måned holdt oppe af Red Bull og at de oplever, at landmændene presser hårdt på for at få gyllen ud".

"Jeg er virkelig blevet bekræftet i at det her er presset for langt ud", siger Frede Lundgaard.

Frede Lundgaard bekræfter som Chr. G. Jensen, at han ikke har dokumentation for forholdene.

Jeg ved bare, at ham, jeg talte med i aftes, som var midt i 20’erne, sagde, det var hans sidste sæson. Han kan ikke holde til det. Han har uro i benene og ryster på hænderne".

Godt at tage debatten

Også Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Lbf., erkender, at det er svært at dokumentere problemets reelle omfang.

"Men derfor mener jeg alligevel det er rimeligt, vi tager diskussionen. Fra min gang på en landbrugsskole ved jeg, at det er noget, de unge snakker om".

Han har selv fået reaktioner, der trækker i alle retninger; Nogle bakker op og synes, det er en vigtig debat - andre synes, det er overdrevet og skadeligt for landbruget.

"Der er selvfølgelig nogle maskinstationer, der er fortørnede og følger sig uretfærdigt ramt, og jeg har da også en klar fornemmelse af, at mange, men ikke alle, har styr på det. Og der er faktisk en del landmænd, som synes, det er på sin plads, at vi tager den diskussion. Jeg har i alt fald ikke fortrudt det".

Stort tabu

Sammenfattende er formændene enige om, at reaktionerne på deres melding har været overraskende stærke.

"Det havde vi nok ikke helt forudset. Det er helt klart et meget tabu-belagt område", siger Chr. G. Jensen, formand for Lbf. Kronjylland.

"På den anden side har vi fået rejst en debat, og kan det medvirke til, at bare én lader være med at køre gylle, når han egentlig er for træt, så er missionen lykkedes".

"Jeg forstår udmærket, at når man har investeret 3,5 mio. kr. i gylleudstyr, så vil man også gerne have, at det kører i alle de timer, det er muligt. Men det er jo ikke ensbetydende med, at det er samme mand, der holder i rattet hele tiden", siger Frede Lundgaard Madsen.

Dialog med maskinstationer

Formændene forventer, at sagen følges op, bl.a. er det på tale at holde et dialogmøde med maskinstationforeningen og Landbrug & Fødevarer vil også følge op.

Seges, Maskinteknik, har ikke ønsket at kommentere.
 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle